Тигр — звір живучий

16.01.2010
Тигр — звір живучий

Артур Дроздов (ліворуч) поки залишається у складі «Донецька», але хтозна, чи надовго. (Фото з сайту БК «Донецьк».)

Якби ця новина з’явилася рік тому, то мало б хто їй здивувався — криза, нестача грошей та масове згортання фінансування були звичним явищем у спортивному світі. Нині ж ця інформація стала справжньою сенсацію, а для деяких баскетбольних уболівальників — навіть шоком. У середу, після невдалого виїзду баскетбольного клубу «Донецьк» до Румунії в рамках Кубка виклику, президент срібних призерів минулорічної суперліги оголосив про припинення фінансування команди та надання статусу «вільних агентів» усім її гравцям і тренерам.

 

Гроші чи здоров’я?

Таку ситуацію президент одного із найстабільніших, як здавалось, у фінансовому плані клубів суперліги пояснив серйозним погіршенням здоров’я після поразки 5 січня від красноярського «Єнісея» та небажанням ризикувати ним надалі. «Лікарі порадили мені в найближчий рік уникати нервово–емоційних потрясінь. А найбільш емоційна діяльність у моєму житті — переживання через перемоги та поразки мого улюбленого «Донецька», — йшлося в заяві від імені Дядечка, яка з’явилася у середу ввечері на офіційній інтернет–сторінці «тигрів».

Утім деякі інші коестатації цього листа наводять на висновки, що не тільки стан здоров’я змусив колишнього президента «Донецька» зробити такий крок. «За два роки існування колективу нам не вдалося знайти додаткових джерел фінансування клубу, окрім моїх власних грошей», — ще напередодні сезону Дядечко розповідав, що вклав у свій баскетбольний проект не один мільйон доларів.

Песимістичне послання усе ж таки закінчувалося промінчиком надії для донецьких уболівальників: прогнозувалося збереження участі команди в суперлізі під керівництвом Валерія Плеханова, який є співзасновником «Донецька». А виступати в чемпіонаті «тигри» нібито мали молодіжним складом.

Будемо жити

Ця інформація підтвердилась уже в четвер, коли Плеханов скликав прес–конференцію й пообіцяв продовжувати боротьбу в чемпіонаті. Робитимуть це силами дублюючого складу та тих українців, які погодились наразі залишитися у команді. Цікаво, що серед добровольців значиться й ім’я Артура Дроздова — чи не головної зірки «тигрів», а тепер — точно провідного гравця.

«Ми розуміємо, що незабаром Артура можуть переманити до іншого клубу, який може запропонувати кращі змагальні перспективи та умови. І ми готові до цього, адже за таких обставин не маємо морального права затримувати його», — повідомили «УМ» у прес–службі «Донецька».

Команда зараз більше заклопотана своїм існуванням, а не утримуванням дорогих виконавців. Легіонери, до речі, всі до одного відмовились дограти цей місяць у формі донеччан, хоча колишній президент обіцяв розрахуватися з усіма фінансовими зобов’язаннями до 1 лютого.

Відбулись перестановки і на тренерському містку. За зиму в Донецьку вже встигли попрацювати і Рамунас Бутаутас, якого відправили у відставку через незадовільні результати, і Дражен Анзулович. Тепер же головним стане вже згаданий Валерій Плеханов, котрий суміщатиме президентський і тренерський пости. «Починаючи із 1 лютого, всі кошти на клуб буде знаходити саме Плеханов, який до цього тренував дубль», — пояснили «УМ» ситуацію в самому клубі.

У цій історії поки залишається невідомою позиція керівництва суперліги. Напередодні старту чемпіонату його організатори говорили про бажану конкурентоздатність усіх учасників та видовищність поєдинків. А ставлення до сильного «Донецька» та «Донецька», який впродовж сезону кардинально змінює склад і може стати найслабшим представником чемпіонату, буде різним.

Чи зможуть учорашні дублери донеччан повторити подвиг резерву «Києва», який за схожої ситуації минулого року гідно замінив легіонерів «вовків»? Певні уявлення про це можна буде отримати вже сьогодні, коли «тигри» приймуть на своєму майданчику маріупольський «Азовмаш». Той самий клуб, якому минулого сезону в упертій боротьбі віддали «золото» національного чемпіонату, взявши срібні нагороди.