НОВИНИ ПЛЮС

15.01.2010

Лукашенко написав Медведєву про нафту

Президент Білорусі Олександр Лукашенко написав президенту Росії Дмитру Медведєву листа, в якому виклав «позиції білоруської сторони» щодо умов постачання російської нафти. Як наголошується на сайті президента Білорусі, ще на початку грудня 2009 року лідери двох країн домовилися про те, що у перші два–три місяці 2010–го нафта в Білорусь надходитиме без накладення мита, поки сторони не узгодять умови подальшого постачання. Однак згодом Росія від цих домовленостей відмовилася.

Аварії в Папуа–Новій Гвінеї та Аргентині

Внаслідок лобового зіткнення двох переповнених автобусів на північному сході Папуа–Нової Гвінеї 38 людей загинуло й 18 отримали поранення.

Схожа автокатастрофа сталася і в Аргентині: виїхавши на зустрічну смугу, автобус зіштовхнувся з вантажівкою. Загинуло 9 людей, поранених — понад 30.

Ізраїль таки скасує візи для українців?

Через два тижні ізраїльський уряд розгляне пропозицію щодо запровадження безвізового режиму між Україною та Ізраїлем. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, незгодні з такою ініціативою члени урядової коаліції пообіцяли більше не блокувати слухання з цього питання. Такої згоди ізраїльські урядовці досягли під час позачергових міжміністерських слухань, присвячених темі безвізового режиму з Україною. Принципової домовленості щодо скасування візового режиму було досягнуто на початку грудня минулого року під час переговорів між главою МЗС Ізраїлю Авігдором Ліберманом та Прем’єр–міністром України Юлією Тимошенко. Учасники переговорів запланували підписання відповідної угоди на червень 2010 року, але у правлячій коаліції Ізраїлю знайшлися противники запровадження безвізового режиму з Україною.

Папа Римський зустрівся з нападницею

Папа Римський Бенедикт XVI зустрівся з психічно хворою Сусанною Майолою, яка напала на нього під час меси напередодні Різдва, і пробачив її. Як повідомляє Бі–Бі–Сі з посиланням на представника Ватикану, нападниця сказала Папі, що шкодує про свій вчинок. Понтифік у відповідь побажав їй швидкого одужання. Водночас Ватикан не відкликав позов проти Сусанни Майоли.

Мавританія визнала незалежність Косова

Мавританія стала 65–ю країною, яка визнала незалежність Косова від Сербії, проголошену 17 лютого 2008 року. Цьому рішенню передували інтенсивні консультації між зовнішньополітичними відомствами Косова і Мавританії.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>