Швиденко, сходь із баркаса!

14.01.2010

Понад 500 азовських рибалок вийшли у Генічеську на акцію протесту з вимогою відставки голови Державного комітету рибного господарства України Миколи Швиденка. Для підтримки херсонських риболовів до Генічеська прибули їхні колеги з Бердянська, Маріуполя, Миколаєва, Одеси та Криму. Рибальський бунт став останньою краплею доведених до відчаю людей, які не можуть спокійно дивитися, як цинічно знищується рибна галузь України. На всі звернення до Кабінету Міністрів та особисто Юлії Тимошенко відповіддю стало крижане мовчання.

Рибалки привезли на мітинг два баркаси, які поставили перед будівлею Генічеської районної адміністрації. Деякі люди у відчаї були готові затопити в судноплавних каналах свої рибальські фелюги. Також місцеві рибалки на знак протесту проти дій Державного комітету рибного господарства спалили опудало, яке, за їхніми словами, уособлює існуючу владу, і пообіцяли в найближчий час перекрити судноплавні протоки Приазов’я.

До таких дій українських рибалок спонукає катастрофічна ситуація в Азовському морі. Багато в чому їй посприяло рішення Держкомрибгоспу про заборону вилову риби вудкою та сіткою в Утлюкському лимані, а також заборона на вилов ятерами в морі й дозвіл на вилов тралами і неводами. Рибалки вважають, що ці рішення остаточно позбавляють їх можливості займатися рибальством і надають преференції олігархічним бізнес–структурам, які своїми траулерами і тралами майже спустошили водний світ Приазов’я.

— Досить підняти статистику вилову азовського бичка, аби побачити, що максимум уловів припадає на час масового нересту, коли промисел, та й просто лов на вудку заборонений, — розповів «УМ» рибалка з 12–річним стажем Віталій Гриценко. — Знущаючись над здоровим глуздом, видаючи чорне за біле, корумповані чиновники переконують громадськість, що супертраулери, оснащені активними знаряддями лову, тралами і неводами, орють «блакитну ниву» і не завдають шкоди, а баркаси, старі пастки та інші пасивні знаряддя лову, якими ще наші прадіди ловили, — це нібито велике зло!

— Ситуація, що склалася в рибній галузі нашої країни, призвела до повного знищення рибних запасів України, — заявив «УМ» представник профспілки рибалок України Кирило Стремоусов. — Рибалки об’єдналися й готові стати на захист рибних ресурсів.

Як підсумок на мітингу була прийнята резолюція, в якій рибалки звернулися до уряду, Президента й Верховної Ради з вимогою звільнити чинне керівництво Державного комітету рибного господарства, звернути увагу на галузь і допомогти в її розвитку, зокрема усунути штучні перешкоди, створені для приватних інтересів простих людей. Якщо не буде реакції з боку влади на їхні вимоги, рибалки заблокують фарватери у протоках Приазов’я, аби туди не змогли заходити траулери, які спустошують Азовське море.

 

ДОВІДКА «УМ»

За офіційною статистикою, запаси промислових риб за останні 20 років в Україні катастрофічно скоротилися. Запасів ляща залишилося 20% від колишніх багатств, судака — 10%, щуки — 2–3%, сома — всього 1–2%.

Особливу стурбованість учених викликають осетрові. Чотири види цих риб — білуга чорноморська, шип, стерлядь і осетр атлантичний уже занесено в перше українське видання Червоної книги. У зв’язку з цим ще влітку парламент хотів посилити заходи боротьби з браконьєрами, однак у підсумку все вилилося в банальне «кришування» недобросовісних ділків від рибного бізнесу.