НОВИНИ ПЛЮС

14.01.2010

Ірак: викрито терористичну змову

В Іраку спецслужби розкрили широкомасштабну змову, метою якої було здійснення терактів у низці державних установ та місцях великого скупчення народу, а також убивство багатьох політичних діячів. Як повідомляє сайт газети «Нью–Йорк таймс» із посиланням на заяву іракської влади, під час проведених 12 січня рейдів у Багдаді були знешкоджені чотири заміновані автомобілі, які рухалися в напрямку урядових будівель. Окрім того, в іракській столиці було виявлено кілька складів з великим запасом вибухівки. У результаті спецоперації заарештовано 25 осіб. Кілька днів тому посол Великої Британії в Іраку Джон Дженкінс попередив, що в країні можливий військовий переворот, який нібито планують близькі до колишнього президента Іраку Саддама Хусейна офіцери.

У Дагестані підірвали газопровід

Чотири райони і два міста Дагестану щонайменше на добу залишилися без газу внаслідок диверсії на газопроводі «Моздок — Газімагомед». Як повідомляє «Інтерфакс», напередодні група обходу виявила під трубою газопроводу підозрілий предмет. Викликані на місце події співробітники УФСБ вирішили відкласти огляд дивного предмета до ранку. О 20.09 предмет, який виявився вибуховим пристроєм, вибухнув. Пожежа на газопроводі тривала до ранку середи, повністю відновити пошкоджену ділянку планували до вчорашнього вечора.

Нью–Йорк судиться з Нігерією

Влада Нью–Йорка подала позов до уряду Нігерії. Як повідомляє агенція «Франс пресс», у позові сказано, що Нігерія не дотримується законодавства у сфері оподаткування. Нью–Йорк вимагає від африканської країни погасити багатомільйонну заборгованість із податків та зборів за використання міської нерухомості з комерційною метою.

У Ємені вбили лідера «Аль–Каїди»

Єменські спецслужби знищили одного з лідерів місцевого осередку міжнародної терористичної організації «Аль–Каїди». Як повідомляє «Рейтер», Абдулла аль–Мехдар був застрелений під час перестрілки бойовиків з урядовими військами Ємену.

У Німеччині знову судять Дем’янюка, в Італії — нацистів

У Мюнхені відновлено процес проти 89–річного українця Івана Дем’янюка, якого звинувачують у причетності до нацистських злочинів. Напередодні адвокат Дем’янюка Ульріх Буш зробив ще одну марну спробу зупинити суд, укотре наголосивши, що підсудний не винен у приписуваних йому злочинах.

Тим часом військова прокуратура Італії завела кримінальні справи проти двох колишніх військовослужбовців Вермахту — Штеффена Грегора та Вернера Петера. Обох чоловіків, яким зараз по 86 років, обвинувачують у розстрілі 170 італійських військовополонених.

Арештовано мексиканського наркобарона

У Мексиці заарештовано наркобарона Теодоро Гарсіа Сименталя. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, операцію спільно провели правоохоронні органи Мексики та США. Минулого року за інформацію про місце перебування Сименталя, відомого під кличкою «Ель Тео», мексиканська влада пропонувала винагороду в розмірі 2,1 мільйона доларів США. З 2004 по 2008 рр. «Ель Тео» був ватажком убивць тіхуанського наркокартелю — одного з найвпливовіших організованих злочинних угруповань Мексики.

У США ледве не злетів у повітря порт

У порту американського міста Морхед виявили дев’ять контейнерів із такою самою вибухівкою, як та, якою нігерійський терорист нещодавно намагався підірвати літак рейсу Амстердам — Детройт. Як повідомляє телекомпанія Ей–Бі–Сі, через загрозу вибуху порт закрито, влада США розглядає можливість евакуації мешканців прилеглих будинків.

ДТП у Пакистані та Єгипті

У Пакистані шкільний автобус на залізничному переїзді міста Міан Чанну зіштовхнувся з поїздом. Як повідомляє агенція ІТАР–ТАКС, загинули водій та 12 дітей, близько 20 отримали поранення різного ступеня важкості.

* * *

11 людей загинули і ще восьмеро отримали важкі травми внаслідок зіткнення мікроавтобуса і великовантажної фури в районі міста Даманхур у єгипетській провінції Бухейра.

Китайці чхають СНІДом?

У Китаї зафіксували новий, досі не відомий науці вірус, який провокує СНІД. Як пише китайська преса, хвороба передається повітряно–крапельним шляхом. Водночас за однією з версій, ідеться, швидше, про психологічну епідемію — через панічний страх заразитися СНІДом китайці самі собі ставлять діагноз і не вірять лікарям, коли ті кажуть, що СНІДу в них немає.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>