Стабільно вільні

14.01.2010

У світі стає все менше свободи. Таким є висновок американської неурядової організації «Фрідом хаус», яка опублікувала результати свого щорічного дослідження про дотримання прав і свобод у різних державах. На жаль, невтішні тенденції, які експерти фіксували й у попередніх звітах, минулого року тільки посилилися. У 2009–му активізація репресій проти правозахисників та активістів руху за громадянські свободи була зафіксована в 40 країнах світу — переважно в Латинській Америці, Африці, на Близькому Сході та пострадянському просторі. Зокрема, як зазначається у доповіді «Фрідом хаус», іще більше тиску на своїх громадян стали виявляти такі авторитарні держави, як Іран, Венесуела, В’єтнам та Росія. Приєдналися до репресивних Бахрейн, Йорданія, Кенія та Киргизія — держави, які раніше відзначалися позитивними зрушеннями у сфері громадянських свобод.

Найприкрішим підсумком минулого року аналітики вважають те, що погіршення ситуації зі свободою має глобальний характер. Причому авторитарні держави здобувають дедалі більший вплив на міжнародній арені, відповідно дозволяючи собі все менше рахуватися зі світовою громадською думкою.

Загалом зі 194 країн, що фігурують у звіті, до категорії «невільних» експерти «Фрідом хаус» зарахували 47 — це на п’ять більше, ніж минулого року. Росія свій статус не змінила — репресивною її назвали і в минулорічному звіті. Однак, як зазначається в нинішній доповіді, ситуація погіршилася, а більшість із гучних убивств російських журналістів та правозахисників так і залишилися не розкритими. Найгіршою ж ситуація є у М’янмі, Екваторіальній Гвінеї, Еритреї, Лівії, Північній Кореї, Сомалі, Судані, китайському Тибеті, Туркменістані й Узбекистані.

На тлі загального спаду є й країни, у яких певний прогрес. Серед таких у доповіді відзначені Індія, Монголія і навіть Бангладеш, ситуацію в якому експерти минулого року назвали «вельми тривожною». Покращили свої позиції також Косово, яке з категорії «невільних» перейшло у «частково вільні», та Чорногорія, яка підняла свій статус до повністю «вільної» країни.

У найвищій за рівнем свобод категорії, як і минулого року, залишаються 89 країн світу — переважно розташованих на території Західної Європи та Північної Америки. Починаючи з 2005 року, незмінно входить до переліку «вільних» і Україна. За шкалою оцінювання, де найвищому рівню свободи відповідає цифра «1», а найнижчому — «7», наша держава має «3» з дотримання політичних прав людини і «2» — з громадянських свобод. Для прикладу: у «невільної» Росії у відповідних графах стоїть «6» і «5».

Ті країни, які «схопили» у звіті «Фрідом хаус» хоч одну «4», зараховані до «частково вільних». До таких, за підсумками 2009–го, належать 58 держав.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>