НОВИНИ ПЛЮС

13.01.2010

В Ірані підірвали фізика–ядерника

Унаслідок теракту загинув один із провідних спеціалістів Ірану з ядерної фізики, професор Тегеранського університету, палкий прихильник Ісламської революції Масуд Алі Мохаммаді. Учений загинув від вибуху бомби, коли сідав у свій автомобіль. Вибухівка була прикріплена до сусіднього мотоцикла і приведена в дію за допомогою дистанційного пристрою. Як припускає телеканал «Аль Джазіра», ймовірно, Мохаммаді був причетний до іранської ядерної програми, якою дуже стурбований Захід. З огляду на це у Тегерані припускають, що за вбивством фізика можуть стояти іноземні спецслужби.

Індія випробовує ракети, Китай — ПРО

Індія успішно провела випробування двох ракет «Астра» класу «повітря — повітря». За повідомленням міністерства оборони Індії, запуск ракет був здійснений із полігону поблизу міста Чандіпур у східному штаті Орісса. У разі успішного завершення програми випробування Індія стане п’ятою державою у світі, яка володіє технологією виробництва ракет повітряного базування великої дальності (після США, Росії, Китаю та Франції).

Тим часом Китай успішно випробував систему протиракетної оборони. Як повідомляє агенція «Сіньхуа», випробування проходили на території Китаю.

Лідера Північної Ірландії «оскандалила» дружина

Перший міністр Північної Ірландії Пітер Робінсон на шість тижнів склав повноваження. На такий крок північноірландський лідер був змушений піти через скандал, пов’язаний із його дружиною. Днями 60–річна Айріс Робінсон, яка також є відомим у країні політиком, зізналася, що півтора року тому мала палкий роман із 19–річним юнаком, для якого через своїх друзів отримала незаконний кредит у розмірі 50 тисяч фунтів. Робінсона звинувачують у тому, що він знав про кредит, але не повідомив про це відповідні інстанції. Коли минулого року чоловік дізнався про зраду дружини, Айріс невдало намагалася накласти на себе руки, а згодом проходила лікування у психіатричній лікарні. Пітер Робінсон заявив, що у відставку не піде, а дружину пробачив і підтримує її. У свою чергу, йому самому висловили підтримку соратники по Демократичній юніоністській партії і депутати парламенту.

Берлусконі вийшов із лікарняного

Прем’єр–міністр Італії Сильвіо Берлусконі повернувся до роботи після лікування наслідків нападу, здійсненого на мітингу 13 грудня. Нагадаємо, тоді психічно хворий Массімо Тарталья кинув в обличчя політика важку сувенірну статуетку, переламавши Берлусконі носа і вибивши два зуби. Незаплановану відпустку прем’єр–міністр використав для запису свого нового альбому любовних пісень, написаних у спів­авторстві з гітаристом Маріано Апічеллі.

Того сумує за вбитими футболістами

У Того оголошена триденна жалоба за загиблими внаслідок обстрілу сепаратистськими повстанцями автобуса з футбольною збірною країни, яка прямувала на Кубок африканських націй до Анголи. Гравці, серед яких багато поранених, повернулися на батьківщину літаком, у якому також були доставлені до Того тіла вбитих — прес–аташе збірної Станіслауда Оклоо та помічника головного тренера Амалете Абало.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>