НОВИНИ ПЛЮС

09.01.2010

Патріарх РПЦ не зустрінеться з Папою через Україну

Патріарх Російської православної церкви Кирил не може зустрітися з Папою Римським Бенедиктом XVI через ситуацію в Західній Україні. Про це в інтерв’ю радіостанції «Ехо Москви» заявив керівник відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату архієпископ Волоколамський Іларіон. За його словами, після приходу на папський престол Бенедикта XVI відносини РПЦ з Ватиканом значно покращилися, але для зустрічі двох предстоятелів є перешкода: понад 500 приходів, відібрані у православних і повернуті греко–католикам на заході України. «На жаль, для розв’язання цієї проблеми нічого не робиться», — наголосив владика Іларіон, зазначивши, що в РПЦ чекають відповідних кроків із боку Римо–католицької церкви.

У Єгипті обстріляли християн

7 січня вранці двоє невідомих обстріляли парафіян коптської християнської церкви Діви Марії в місті Наг–Хаммаді у Єгипті. Трагедія сталася, коли люди виходили з церкви після Різдвяного Богослужіння. Як повідомляє РІА «Новости», загинуло семеро парафіян, кілька отримали поранення. Нападника не затримали, але слідство вже встановило його особу — це раніше багато разів судимий Мухаммед Ахмед Хусейн. Убивцю розшукують. Поліція припускає, що мотивом злочину могла стати міжрелігійна ворожнеча.

У Малайзії нападають на церкви

А тим часом у столиці Малайзії Куала–Лумпурі внаслідок нападів постраждали три християнські церкви. В одній із них запальною бомбою був повністю зруйнований адміністративний корпус, дві інші через вибиті вікна закидали пляшками з «коктейлем Молотова». Ніхто з людей не постраждав. Нападниками були представники мусульманських груп, обурених нещодавнім рішенням суду про дозвіл використовувати слово «Аллах» немусульманам.

Жириновського не пустять у Латвію

Влада Латвії збирається заборонити в’їзд у країну скандально відомому російському політику, лідеру ЛДПР і віце–спікеру Держдуми Росії Володимиру Жириновському. Зокрема, як повідомляє латвійська преса, Жириновському не дозволять в’їхати в країну для участі у весняній сесії асамблеї НАТО, що відбудеться в травні у Ризі. На думку представника латвійської делегації на парламентській асамблеї НАТО Айнарса Латковскіса, хоча Жириновський і буде членом делегації, у якої не буде права голосу, він використає можливості сесії, щоб «виступити з шовіністичними заявами».

З парашутом із найвищого даху у світі

Найвищий у світі хмарочос, який під час церемонії відкриття на честь президента ОАЕ, перейменували з «Дубайської вежі» на «Вежу Халіфа», або «Бурдж Халіфа», може стати одним із улюблених місць для парашутистів. Відчайдухи вже стрибають з вершечка будівлі, яка сягає 828 метрів у висоту.

ІСД купили іноземці

Власник швейцарського трейдера Carbofer, екс–співвласник «Євразхолдингу», за участю «Внєшекономбанку» придбав контрольну частку корпорації «Індустріальний союз Донбасу». Як сказано в прес–релізі ІСД, «відповідно до досягнутих домовленостей, нові партнери, очолювані Олександром Катуніним, власником групи Carbofer, придбали 50%+2 акції корпорації ІСД. Власниками 49,99% акцій ІСД залишаються чинні акціонери — Сергій Тарута й Олег Мкртчан». У прес–релізі також зазначається, що вихід з капіталу одного з акціонерів корпорації ІСД — Віталія Гайдука — і переформатування часткового капіталу підсилить її позиції в завершенні переговорного процесу з основними кредиторами з банківського сектору.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>