Даніль Амірханов: У чому причина занепаду? Треба більше працювати

09.01.2010
Даніль Амірханов: У чому причина занепаду? Треба більше працювати

Віце–президент ФФКУ Даніль Амірханов.

Для вітчизняних фігуристів нинішня зима багата на події: перед лютневою Олімпіадою у Ванкувері в календарі значаться етапи світового «Гран–прі», внутрішня першість та чемпіонат Європи, що стартує в Таллінні 19 січня. Про те, у якому стані перебувають наші збірники та чого від них варто очікувати, «УМ» дізналася у віце–президента Федерації фігурного катання України Даніля Амірханова. Якщо врахувати, що президент федерації — політик Людмила Супрун, то пан Амірханов — фахівець номер один у нашому «фігкатанні».

 

«Внутрішній чемпіонат несподіванок не приніс»

— Данілю Асхатовичу, недавно у Дніпропетровську відбувся чемпіонат України з фігурного катання, який є проміжним етапом у підготовці збірної до Олімпіади. Які висновки ви можете зробити з цього змагання?

— Якщо ви хочете почути про якісь несподіванки чи про нові імена, відкриті в Дніпропетровську, то я вас розчарую. Переможцями стали саме ті спортсмени, від яких і очікували перших місць. Так сталося серед спортивних і танцювальних пар, у змаганні чоловіків. Трішки більшою була інтрига в жіночому індивідуальному катанні. Але перемогу Наталії Попової теж важко назвати сенсацією.

Своєрідною несподіванкою можна назвати хіба виконавську майстерність наших фігуристів: якщо не враховувати парне катання, рівень «одиночників» дуже низький.

— А в чому, на вашу думку, причина такого занепаду? Адже донедавна українська школа фігурного катання славилася своїми добротними вихованцями.

— Відповідь одна: треба більше працювати над удосконаленням виконання складних технічних елементів, стрибків. У деяких нинішніх українських лідерів це виходить не найкращим чином.

— Чемпіонат України багато років проводили в Києві, тепер він відбувся у Дніпропетровську. Це популяризація фігурного катання в регіонах, чи тут є інші фактори?

— Ми давно не проводили національну першість за межами столиці, тому справді є бажання просувати цей вид спорту в інших областях. Тим більше, що на київській ковзанці «Крижинка» зараз не надто хороший лід, і трибуни там уміщують від сили 300 глядачів. А в Дніпропетровську ми змогли використовувати дві ковзанки, одна з яких була тренувальною.

— Чемпіонат викликав інтерес у глядачів?

— Хотілося б, аби на трибунах їх зібралося трохи більше. Свої примхи тоді показала погода, яка чергувала морози і сніг із дощем, тож частина потенційних уболівальників злякалася й не прийшла.

«На Олімпіаді та чемпіонаті Європи маємо претендувати
на медалі»

— Які плани ви плекаєте щодо чемпіонату Європи в Таллінні?

— Окрім переможців чемпіонату України, до Естонії вирушать також призери парних змагань: серед танцюристів та спортивних пар нашу країну представлятимуть по два дуети. І якраз у Таллінні два наші танцювальні дуети вирішуватимуть, хто з них поїде змагатися до Ванкувера на Олімпійські ігри. В інших видах програми в нашій збірній путівки до Канади уже розподілені.

— Чи є в керівництва федерації якісь чіткі медальні сподівання на чемпіонат Європи і, забігаючи наперед, на Олімпіаду?

— Розраховуємо на вдалий виступ нашої спортивної пари у складі Тетяни Волосожар і Станіслава Морозова. В Естонії вони претендують на одне з призових місць, та й в олімпійській Канаді їм теж до снаги потрапити на п’єдестал. Але це за умови, що Тетяна і Станіслав нормально виконають усі складні елементи.

— Уперше на Олімпіаді Україна не буде представлена в жіночому одиночному катанні. Криза в цьому виді у нас справді така велика?

— Я недарма згадував, що виконавський рівень майстерності деяких спортсменів не відповідає сучасним вимогам. Особливо він помітний у жіночому катанні: останні результати наших дівчат за межами України не вражають.

— І ще кілька слів про популяризацію: коли в країні відкривалися три нові ковзанки у рамках державної програми «Хокей України», чимало говорили і про їхній внесок у розвиток фігурного катання. Зараз уже помітні якісь зрушення в цьому напрямку?

— Робота на цих ковзанках будується за таким принципом, що на них відкриватимуться не лише хокейні школи, а й групи для фігуристів. Для прикладу, в Донецьку саме так і зробили. Окрім цих видів, у деяких містах планується розвивати й ковзанярський спорт. Тут важливо, аби при наявності споруд у нас ще були тренери. А якраз хороших тренерських кадрів нам бракує.

— Як плануєте вирішувати цю проблему?

— Маємо надію, що наші спортсмени, які закінчили професійну кар’єру, візьмуться за тренерську роботу. Але для цього потрібно створити відповідні умови, аби люди не працювали на ентузіазмі, а отримували відповідну винагороду за свою роботу.

 

ДОВІДКА «УМ»

Призери чемпіонату України з фігурного катання

Спортивні пари. 1. Волосожар/Морозов (Київ) — 181.63; 2. Костенко/Талан (Дніпропетровськ) — 130.04; 3. Лаврентьєва/Рудик (Київ) — 95.08 (змагалися лише три пари).

Танцювальні дуети. 1. Задорожнюк/Вербилло (Київ) — 179.28; 2. Бекназарова/Зуєв (Харків) — 170.84; 3. Фроленкова/Касало (Харків) — 155.22.

Чоловіки. 1. Ковалевський (Київ) — 193.81; 2. Сазонець (Дніпропетровськ) — 176.36; 3. Биченко (Київ) — 174.07.

Жінки. 1. Попова (Київ) — 125.22; 2. Мовчан (Київ) — 123.55; 3. Кононенко (Київ) — 117.68.