«Я воскрес, щоб із вами жити»

«Я воскрес, щоб із вами жити»

Восьмого січня поету Василю Симоненку виповнилося б 75 років. На жаль, тонкому лірику й палкому патріотові України судився короткий вік. У вічність він пішов ще 28–річним, залишивши українцям самобутній і зрілий поетичний спадок. У день його народження на ювілейному вечорі в обласному драмтеатрі черкащани «розмовляли» з Василем Симоненком його віршами. Зі сцени проникливо звучали слова поета — «знов листа мені прислала мати», «я воскрес, щоб із вами жити», «загруз я по серце у землю в’язко», «де зараз ви, кати мого народу?», «ти знаєш, що ти — людина?».

Пасажир Смерть

Пасажир Смерть

Перед самим Різдвом в обласному центрі ховали тридцятирічного таксиста–приватника Ігоря Швеця. Його основною роботою було виготовлення надмогильних пам’ятників, чим той займався разом із батьком. Таксування ж на зовсім недавно придбаному в кредит легковику «Дачія–Логан» було додатковим підробітком, тож молодий чоловік не значився в жодній із таксофірм Тернополя (з цієї ж причини в авто не було рації, по якій можна б було повідомити про небезпеку диспетчера чи колег). Місцем його традиційної стоянки був майданчик навпроти готелю «Тернопіль» у самісінькому центрі міста. Саме там опівночі 4 січня в машину до Ігоря Швеця, за свідченням іншого таксиста, сіли двоє чоловіків і дві жінки, після чого на стоянку він більше не повернувся. Були вбивці серед цих чотирьох, чи таксист устиг висадити компанію і взяти в салон когось іншого, наразі не відомо.

По–сусідству з сіроманцями

По–сусідству з сіроманцями

Ліси Донбасу просто кишать вовками. Найбільше сіроманців сьогодні «мешкає» в лісах Артемівського, Краснолиманського, Олександрівського, Амвросієвського районів. Мисливці стверджують, що хижаки мають своє лігво в кущах або ж очереті, в якому, буває, перебуває від 5 до 6 вовченят. У 2007 році було відстрелено 125 вовків, в 2008 — вже 130, в 2009 — понад 200. А в цьому році, гадають фахівці Донецького обласного управління лісового та мисливського господарства, чисельність хижаків попри відстріл піде на подальше зростання.

Канатна дорога для ангелів

Канатна дорога для ангелів

Уже кілька років поспіль монахи тернопільського монастиря братів–францисканців східного обряду дивують мешканців обласного центру своїм оригінальним підходом до духовного та світського життя. Безперечно найоригінальнішою в місті серед кількох десятків інших є щороку й їхня різдвяна шопка — символічне декороване місце народження Христа. Цьогоріч же брати–францисканці відзначилися й у всеукраїнському масштабі, бо створили у своєму храмі святого апостола Петра на вулиці Володимира Великого (встановлення зайняло чотири дні) найбільшу українську шопку заввишки 17 і завширшки 38 метрів.

Зимова казка обернулася лихом

Зимова казка обернулася лихом

Нинішня зима — час випробувань. Перевірку на міцність проходить техніка, автошляхи, електромережі та наше власне здоров’я. Кожен новий снігопад стає справжнім стихійним лихом. Тільки–но новорічні завірюхи відступили, як негода повернулася з новими силами в ніч на Різдво, залишивши жителів 218 населених пунктів України без електропостачання. За повідомленням Міністерства з надзвичайних ситуацій, найбільше постраждала Полтавська область, де без світла залишився 141 населений пункт. Така ж доля спіткала мешканців окремих населених пунктів у Харківській, Київській та Луганській областях.

Раз цеглинка, два цеглинка...

Раз цеглинка, два цеглинка...

Завдяки «старанням» столичних чинуш і акулячим апетитам забудовників Київ неухильно змінює своє архітектурне обличчя: місто давно вже перетворилося на такий собі гігантський будівельний майданчик, де старовинні будівлі — лише перешкода для реалізації нових (часто потворних) архітектурних проектів. Черговою «жертвою» будівельного буму стала старовинна споруда першого київського водогону, розташована на Набережному шосе, неподалік від Річкового вокзалу і колони Магдебурзького права, повідомляє УНІАН.

НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

«Там, на горі, на Маківці...»

«Там, на горі, на Маківці...»

Днями Президент України Віктор Ющенко підписав указ, за яким сьогоріч святкуватимуть 95–річчя перемоги січових стрільців у боях на горі Маківка в ході Першої світової війни, що відбувалися з 29 квітня до 2 травня 1915 року. З цієї нагоди плануються урочистості у Києві, Львові та інших містах. У квітні 2010 року у Львові пройде наукова конференція, присвячена історії українських національних військових формувань.

Всі статті рубрики