Багата кутя

Багата кутя

Напередодні Різдвяних свят — атеїсти ми чи віруючі — усі обов’язково згадуємо традиції і звичаї, що нерозривно пов’язані з кулінарним надбанням народу. По достовірну фахову інформацію про святково–обрядову їжу ми звернулися до відомого етнографа Лідії Артюх — автора книги «Традиційна українська кухня в народному календарі».

Повний стіл на Різдво

Повний стіл на Різдво

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

З Різдва Христового — 7 січня — починаються зимові м’ясниці. Усі страви з м’яса готували напередодні. Бо на Різдво не можна було користуватися ножами, сікачами чи сокирами. Вважалося, хто візьме до рук ріжучі й колючі предмети — матиме збитки й постійно сваритиметься. Раніше навіть хліб цього дня просто ламали руками.

Після церковної служби уся родина сідала за стіл, на якому залишалися святвечірні кутя, пироги, узвар та інші пісні страви. А вже за ними з’являлося м’ясне розмаїття: холодець, капусняк із свинячою грудиною, печеня, смажені ковбаси, кров’янка, шинка. Хоча після тривалого посту скоромну їжу споживали обережно, не переїдаючи. Ось рецепти кількох різдвяних страв.

Всі статті рубрики