НОВИНИ ПЛЮС

05.01.2010

Розширено «чорний список» США

У зв’язку зі спробою терористичного замаху на пасажирському літаку американської авіакомпанії, який здійснював рейс Амстердам—Детройт, влада США вживає нових підвищених заходів безпеки на авіатранспорті. Досі до «чорного списку» США входили всі громадяни та авіалінії Куби, Ірану, Судану та Сирії чи громадяни інших держав, які прилетіли до США транзитом через названі країни. Вони підлягали особливому контролю в аеропортах США. З учорашнього ж дня «чорний список» США поповнився ще 10 країнами, винятково мусульманськими. Зокрема, до нього внесено Ємен, Нігерію, Афганістан, Іран, Алжир та Ліван. Прибульців із цих країн будуть пропускати через сканери, які дозволяють бачити крізь одяг.

Іспанія як головуюча в ЄС у цьому півріччі скликає спеціальний саміт глав МВС 27 країн—членів Євросоюзу для розробки подальших антитерористичних заходів. На нього запрошені також представники США.

ВІЛ–інфіковані можуть відвідувати Штати

Президент США Барак Обама скасував з 1 січня чинну з 1987 року заборону в’їзду на територію США для носіїв ВІЛ. Обама мотивував своє рішення тим, що заборона «базувалася більше на страху, ніж фактах». Він також нагадав, що 2012 року США вперше прийматимуть світову конференцію з проблем ВІЛ/СНІДу, яка відбувається раз на два роки щоразу в іншій країні.

Заборона на в’їзд носіям вірусу ВІЛ тепер діє лише в окремих мусульманських країнах, як–то Катар, Саудівська Аравія, Ємен та Лівія.

Софія вимагає від Анкари 20 млрд. за квиток до ЄС

Болгарія вимагає від Туреччини 20 млрд. доларів за згоду на вступ цієї країни до Євросоюзу, повідомив в інтерв’ю газеті «24 часа» міністр Божидар Димитров, котрий відповідає за політику щодо болгарської діаспори. Відшкодування за майно виселених на початку ХХ ст. болгарів зі Східної Тракії, яка тепер входить до європейської частини Туречччини, буде твердою умовою Болгарії під час наступних фаз переговорів про турецьке членство в ЄС. Доктор історії Димитров також походить з однієї з десятків тисяч родин, що залишили втрачені Болгарією землі після програної 1913 року війни на Балканах. У 1925 році Софія та Анкара підписали угоду про відшкодування за втрачені болгарами землі, але вона так і не була виконана. 1983 року болгарське МЗС оцінило ці землі в 10 млрд. доларів, а тепер — уже в 20 млрд.

Винищення шведських вовків стахановськими методами

У Швеції вперше за останні 45 років дозволено провести відстріл вовків. Відповідне рішення ухвалив парламент. Заборону полювати на цих хижаків було запроваджено в 1970–х роках, коли їхня популяція опинилася на межі зникнення. Полювання на вовків дозволено до 15 лютого, доки в них не почався період спарювання. Із наявних на цей час у Швеції 210 вовків дозволено знищити 27. Але 23 хижаків убили вже в перший день полювання.

Папа вибачив нападницю

Бенедикт XVI передав прощення, новорічні побажання та подарунок 25–річній Сюзанні Майоло, яка повалила його на підлогу під час Різдвяного богослужіння у Ватикані 24 грудня. Про це повідомив позавчора особистий секретар Папи Георг Геншвайн, який за особистим дорученням понтифіка відвідав жінку в психіатричній клініці Суб’яко поблизу Риму 31 грудня. Ватиканські органи юстиції надалі проводять власне розслідування у справі цього інциденту.

Пекін у заметах

Упродовж минулих вихідних найбільші за останні 60 років снігопади та морози паралізували дороги Китаю та спричинили відміну багатьох авіарейсів. У Пекіні, з огляду на найсуворішу за багато останніх десятиліть атаку зими, влада скасувала заняття у школах, залучила до розчищення вулиць від снігу військо.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>