НОВИНИ ПЛЮС

05.01.2010

Іспанія перейняла головування в ЄС

Із 1 січня головування в Європейському союзі перейшло до Іспанії. На її долю випало нелегке і відповідальне завдання — запуск основних механізмів Лісабонської угоди, замінника європейської конституції. Як зазначають аналітики, від успіху головування Іспанії багато в чому залежатиме й успіх цієї угоди. Голова іспанського уряду Хосе Луїс Родрігес Сапатеро заявив, що іспанське головування матиме «перехідний характер». У другому півріччі головування в ЄС перейде до Бельгії.

Росія перекрила Білорусі нафту

Білорусь проводить переговори з Росією щодо відновлення постачання російської нафти, припиненого перед Новим роком. До 1 січня білоруській делегації не вдалося досягти консенсусу з російською стороною, і вона повернулася до Мінська. Однак, як стверджує РІА «Новості», переговори не припинені й тепер тривають на відстані. Віце–президент російської компанії «Транснафта» Михайло Барков запевнив, що Росія за жодних умов не скоротить обсяги транзиту нафти через Білорусь, а прес–секретар «Білнафтохіма» Марина Костюченко заявила, що в країну й далі надходить нафта і для переробки.

Стрілянина у Фінляндії

У фінському місті Еспоо 43–річний албанський емігрант із Косова Ібрагім Шкуполлі відкрив стрілянину по відвідувачах торгового центру «Селло». Загинуло четверо людей. Злочинець утік, але незабаром його тіло знайшли неподалік Гельсінкі — убивця наклав на себе руки. Перед тим він застрелив свою 42–річну співмешканку.

Бразилія: ґрунт їде

Щонайменше 46 людей загинули внаслідок зсувів ґрунту, спричинених сильними зливами у бразильському штаті Ріо–де–Жанейро. Як повідомляє агенція «Рейтер», найбільше постраждало місто Ангра–дус–Рейс, тамтешня влада думає над тим, щоб на певний час закрити розташовану неподалік АЕС.

Аварія в Бангладеш

На південному заході Бангладеш через перевищення швидкості на мокрій дорозі перекинувся й упав у канал автобус. 18 людей загинули, 56 отримали поранення.

Російськомовна правда по–кавказьки

1 січня із Тбілісі розпочав мовлення новий російськомовний телеканал — «Перший Кавказький». Однією з ведучих каналу є вдова президента Чечні Джохара Дудаєва Алла, яка вестиме програму, присвячену культурі. Як повідомляє Lenta.ru, мета «Першого Кавказького» — надати глядачам можливість дізнатися ті факти, про які вони не почують на інших, передусім російських телеканалах.

Як зустрінеш Новий рік...

Попри мобілізацію поліції, на вулицях французьких міст у новорічну ніч спалили 1137 автомобілів. За даними правоохоронців, 549 хуліганів арештовані, майже півтисячі затримані на дві доби. Попередній Новий рік французькі розбишаки — переважно араби й негри — відзначили 1147 знищеними авто.

* **

В Італії, яка чи не найактивніше використовує новорічні феєрверки, від вибухів петард поранено 509 осіб, з них 17 отримали серйозні травми, але цього року, на відміну від попередніх, ніхто не загинув.

* * *

1360 кг конфеті скинули з нагоди приходу 2010 року на Таймс–сквер у Нью–Йорку — це були маленькі аркуші з побажаннями, які кожен охочий записував напередодні свята. На головній площі «головного» міста світу гуляли сотні тисяч американців та гостей країни, їхню безпеку охороняли посилені загони поліції та снайпери.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>