Вогнем і Бандерою

05.01.2010
Вогнем і Бандерою

(Олени БІЛОЗЕРСЬКОЇ.)

Традиційний марш, присвячений дню народження провідника ОУН(р) Степана Бандери, 1 січня зібрав у Києві «під патронатом» ВО «Свобода» близько тисячі учасників. Вони вишикувалися в колону біля пам’ятника Тарасу Шевченку й зі смолоскипами рушили вниз до Хрещатика.

По дорозі, на Бессарабці, колона проминула пам’ятник Володимиру Леніну, який у минулому році зазнав кількаразових «атак». У марші брав участь і Микола Коханівський із соратниками, які 30 червня побили Леніна кувалдами. Пам’ятаючи про це, кілька десятків прибічників Компартії зібралися коло пам’ятника, аби знову його «захистити», проте їх самих потужним кордоном захищала міліція. Жодних ексцесів цього разу не трапилося. Націоналісти спокійно дійшли до майдану Незалежності, де провели мітинг.

Натомість у Запоріжжі «бандерівсько–тягнибоківський» марш зіткнувся з серйознішими перешкодами. З нагоди 101–ї річниці з дня народження Бандери центральним проспектом міста й найбільшими «спальними» районами 1 січня пройшов автопробіг, мета якого — призвичаїти запоріжців до вшанування провідників ОУН–УПА. І якщо перехожі махали учасникам автопробігу, а водії — сигналили колоні, то політично активні комуністи вчинили патріотам шалений спротив. Як стверджують самі «свободівці», червоним допомагала міліція.

«Невдала спроба заборонити вшанування 101–ї річниці від дня народження провідника української нації Степана Бандери переросла у побиття літніх людей та жінок, знищення державної символіки, а згодом — й арешт представників «Свободи» та інших учасників заходу», — заявляють у запорізькій обласній організації ВО «Свобода». Сталося це під час сутички на Фестивальній площі. Біля будівлі обласної держадміністрації шеренга з кількасот міліціонерів розділила симпатиків Степана Бандери, які зібралися провести ходу зі смолоскипами, та «ленінців». Бійка виникла по тому, як із десяток найзатятіших ідеологічних ворогів з обох сторін прорвали міліцейський кордон та кинулися одне на одного. Міліціянти затримали лише «свободівців», застосувавши проти них сльозогінний газ.

У міліції кажуть, що завадили ході зі смолоскипами на виконання рішення суду щодо заборони цього маршу від ОДА до запорізької мерії. «Свободівці» нагадують, що суд заборонив зібрання також і комуністів, але тим ніхто не перешкоджав галасувати.

Олекса ШВЕЦЬ,
Влас КОРЧИК

 

ДО РЕЧІ
«Марш–вилазка» у Севастополі

26 грудня ВО «Свобода» провело у Севастополі «Марш проти нелегальної міграції». Хода пройшла з площі Суворова центральними вулицями міста, в акції взяли участь близько сотні чоловік, переважно молодь. Антиукраїнськи настроєну публіку відгородила від націоналістів міліція. У бік націонал–патріотів летіли «антиукраїнські гасла та брудна московська лайка», шматки арматури, димові шашки та яйця. «Проте це не зупинило націоналістів, котрі продовжили ходу центром міста», — рапортує прес–служба «Свободи».

До лідера ВО «Свобода» і кандидата в президенти Олега Тягнибока підписали відкритого листа «багато відомих представників громадськості Севастополя, творчої інтелігенції та депутатського корпусу». Прихильникам «Свободи» пригрозили розправою в разі візиту Олега Тягнибока до міста й заздалегідь поклали відповідальність за це на самого Тягнибока. «Масові безпорядки і зіткнення, які можуть виникнути у зв’язку з вашим візитом, залишаться на вашій совісті, — заявляють севастопольські «представники інтелігенції». — Це не порожні погрози! Подумайте хоча б про ваших прихильників, життя і здоров’я яких нині залежать від ваших політичних спекуляцій».