НОВИНИ ПЛЮС

29.12.2009

Іран: свято із кров’ю на вулицях

Іранська влада дозволила опозиції провести позавчора в Тегерані святкові заходи з нагоди кульмінації свята Ашура, під час якого вшановують мученицьку смерть імама Хусейна — онука пророка Магомета. Заходи переросли в антиурядові демонстрації та заворушення і призвели до загибелі щонайменше 15 учасників демонстрації, оскільки сили правопорядку отримали наказ вести вогонь на знищення та почали бити демонстрантів, повідомив опозиційний сайт «Джарас». Влада заборонила іранським та закордонним журналістам перебувати в місцях маніфестацій.

Медстрахування американцям від Санти

Президент США Барак Обама скасував поїздку на Різдво на свою малу батьківщину — Гавайські острови, щоб відстежувати у столиці фінальну фазу проходження в Конгресі одного з головних законів, обіцяних ним у передвиборчій програмі, — про реформу системи охорони здоров’я. Сенат 60 голосами «за» (при 39 республіканських «проти») таки поклав його американцям під різдвяну ялинку. Щоправда, у січні Сенат і Палата представників мають спільно усунути розбіжності, які виникли при ухваленні закону у двох палатах Конгресу, щоб закон підписав президент. Ідеться передусім про оплату абортів із федерального бюджету та підвищення дотацій для викупу медстраховок і покарань для тих, хто їх не викупив.

Реформа системи охорони здоров’я США, найбільша з 1965 року, має гарантувати медичне обслуговування майже всім американцям та унеможливити страховим компаніям відмови в наданні страховок.

Найшвидша залізниця світу — в Китаї

Минулої суботи в Китаї стала до ладу найшвидша залізниця у світі, прокладена між містами Гуанчжоу та Ухань. У перший рейс вирушили по одному потягу з кожного із цих міст, відповідно, на півдні та в центрі країни. Замість звичних 10 годин вони подолали відстань у 1069 км менш ніж за три години. Експреси на цій трасі рухатимуться із середньою швидкістю 350 км/год. Для порівняння: на швидкісних залізницях Японії потяги рухаються із середньою швидкістю 243, Німеччини — 232, Франції — 277 км/год. Щоправда, найшвидший потяг на повітряній подушці має Японія — він здатен рухатися зі швидкістю до 581 км/год, але наразі не виконує регулярних рейсів.

Вдова Гамсахурдії просить притулку в Німеччині

Манана Арчвадзе–Гамсахурдія, вдова першого президента Грузії Звіада Гамсахурдії, звернулася до Німеччини з проханням про політичний притулок. «Упродовж останніх років на мою сім’ю чиниться тиск із боку грузинської влади, що суперечить Конституції і багатьом міжнародним нормам», — повідомила Арчвадзе–Гамсахурдія журналістам учора біля німецького посольства у Тбілісі. За її словами, вона не відмовиться від громадянства Грузії, якщо ФРН надасть їй політичний притулок, інформує сайт NEWSru.com.

Примусові депортації в Таїланді

Тайські військові вчора почали масштабну операцію з примусової депортації біженців народності хмонг на батьківщину в Лаос. Як повідомляє газета «Нейшн», понад п’ять тисяч військових прибули до табору Петчабун на півдні Таїланду і, незважаючи на заперечення правозахисників, приступили до вивезення людей до кордонів Лаосу на вантажівках.

Біженці народності хмонг перебралися до Таїланду наприкінці 70–х років, рятуючись від лаоських комуністів. Тепер Таїланд називає їх нелегальними економічними мігрантами. ООН закликає не висилати біженців та їхніх нащадків.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>