Мер проти композитора

29.12.2009

Минулої неділі 4,5 мільйона хорватів, наділених правом голосу, обирали країні нового президента. Повноваження чинного глави держави, 74–річного Стіпе Месича, спливають у лютому. Він вірою і правдою відслужив своєму народу два п’ятирічних терміни і, відповідно до конституції Хорватії, не може претендувати на третій. Хоча якби мав таке право, то, безсумнівно, знову здобув би на виборах упевнену перемогу.

Державний муж, людина слова, інтелектуал, який уміє спілкуватися з народом простою мовою, здатний не лише окреслити подальші шляхи розвитку, а й реалізовувати їх на практиці, Месич є загальним улюбленцем хорватів, уособленням мрії будь–якого народу про справедливого та чесного правителя. Прийнявши тяжку спадщину від свого попередника Франьо Туджмана, якого Європа не сприймала за радикальний націоналізм, поміркований націоналіст Месич відкрив свою країну до зовнішнього світу. Завдяки йому Хорватія цього року вступила в НАТО, а що не встигла стати членом Євросоюзу, то не з вини президента, а через блокаду з боку Словенії, яка має до сусідів територіальні претензії. Месич залишає свою посаду, маючи підтримку 75 відсотків свого народу. Про такий «фінальний» рейтинг може мріяти будь–який президент.

На жаль, Хорватія або не має, або наразі не бачить гідного наступника Месичу, тому заздалегідь було зрозуміло, що в першому турі жоден із 12 претендентів на президентське крісло перемогу не здобуде.

Так воно й сталося, і 10 січня хорвати знову прийдуть на виборчі дільниці, щоб обрати переможця тепер уже з двох кандидатів. У другий тур вийшли представник опозиційних соціал–демократів Іво Йосипович та 54–річ­ний мер Загреба Мілан Бандич.

52–річний Йосипович — доктор права та... композитор класичної музики. Він проводив виборчу кампанію під гаслами «нової справедливості» та боротьби з корупцією й економічною кризою і в першому турі здобув 34,44 відсотка голосів виборців.

Йосиповичу протистояли щонайменше чотири представники правого табору з рейтингами понад 10 відсотків, серед них і Мілан Бандич, який у підсумку набрав 14,84 відсотка. Ймовірно, саме йому віддадуть голоси ті виборці, чиїм правим обранцям у першому турі не пощастило.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>