НЬЮЗ–РУМ

26.12.2009

«Мамаїв» помітили у Флоренції

Українська художниця Катерина Косьяненко отримала Премію за живопис і медаль Лоренцо Медичі (Lorenzo il Magnifico Award) на престижному форумі сучасного образотворчого мистецтва — VII Флорентійському Бієнале (Biennale Internazionale dell’Arte Contemporanea a Firenza). Мистецький захід проходив 5—13 грудня 2009 року в місті Флоренція, (Тоскана, Італія), у ньому взяли участь 650 художників із 75 країн світу, зокрема й українські художники — з Вінниці, Києва, Донецька, Харкова. Катерина Косьяненко експонувала дві картини з живописного циклу «Мамаї і Мамаївни»: «Мої Мамаї» (2007) та «Катерини» (2008).

Білоруські кінокадри

Ректор Білоруської державної академії мистецтв Річард Смальський сказав, що в 2010 році БДАМ розпочне набір на спеціальності «кінотелезнавець, продюсер–менеджер» і «кінотелезнавець, сценарист, редактор». Це ті спеціальності, яких бракує для розвитку кіновиробництва в Білорусі. Студенти цих спеціальностей зможуть практикуватися на державній студії «Білорусьфільм», власне їх і готують як висококваліфіковані кадри для державної кіностудії. У жовтні 2009 року президент Білорусі Олександр Лукашенко зустрічався з генеральним директором «Білорусьфільму» Володимиром Замєталіним і поставив тому завдання зробити білоруське кіно прибутковим. Наразі у Білорусі знімається перший містичний трилер «Масакра» за романом Проспера Меріме «Локіс», а наймасштабніший проект, у якому бере участь «Білорусьфільм», — спільний із росіянами фільм «Брестська фортеця», прем’єру якого заплановано на 22 червня 2010 року.

Архітектори, увага!

Британська Рада в Україні та Київська організація Національної спілки архітекторів України оголосили конкурс на найкращу концепцію облаштування та святкового оформлення Троїцької площі перед НСК «Олімпійський» у Києві з урахуванням можливостей її багатофункціонального використання під час та після проведення «Євро–2012». До участі запрошують молодих архітекторів і дизайнерів, у тому числі й студентів. У 20–х числах березня буде підбито підсумки і відкриється виставка найкращих проектів, їх рекомендуватимуть розробникам проектної документації з можливим залученням їхніх авторів до складу авторського колективу.

ЖЖ У Туркменістані більше немає

Сайт «Фергана. ру» повідомив, що 24 грудня єдиний у Туркменістані інтернет–провайдер «Туркментелеком» поновив і розширив списки веб–сайтів, заблокованих для місцевих користувачів . Відтак рядові туркменські юзери не зможуть заходити на популярний відеоресурс Youtube, доступ на який був ускладнений останні півроку, але все же існував. Заблокований також відомий сервіс для блогерів LiveJournal. Крім того, ускладнений доступ до веб–ресурсів на хостинг–майданчиках за межами країни. Цей культурний феномен і називається цензурою...