Новорічний кінозал

26.12.2009
Новорічний кінозал

Новий Шерлок Холмс (Роберт Дауні–молодший) у всій красі. (Фото з сайту kinopoisk.ru.)

В гостях у казки

Для дітей наші кінотеатри пропонують кілька фільмів: «Елвін і бурундуки–2», «Різдвяна історія» та «Принцеса і жаба». Ще один фільм, який вийде в прокат у цей період, орієнтований на старшу аудиторію, проте має, так би мовити, абсолютний новорічний дух — це «Чорна блискавка» (там є і казка, і святкування Нового року на Красній площі, і хепі–енд). Основні святкові релізи припадають на 31 грудня, що зайвий раз вказує: наші прокатники орієнтовані на систему цінностей, успадковану країною ще з радянських часів. Святий Миколай для них не свято і створювати урочистий настрій в останні тижні старого року немає потреби.

Цікава казка «Різдвяна історія», за мотивами невмирущого твору Чарльза Діккенса Christmas Carol, у Європі та США (а також у Росії та Казахстані) вийшла на екрани ще у першій половині листопада. До нас же вона докотиться у переддень Нового року — 31 грудня. Судячи з відгуків тих, хто бачив цей високобюджетний діснеївський анімаційний фільм, «Різдвяна історія» претендує на перше місце в рейтингу українського святкового прокату. По–перше, його можна (і треба) дивитися у 3D форматі. По–друге, мультик знятий за допомогою технології motion capture, коли спеціальні датчики зчитують рухи та міміку акторів, після чого їх опрацьовують на комп’ютері (так знімали «Аватар» і «Алісу в країні чудес», що вийде у наших широтах у березні). Отже, ми в прямому розумінні зможемо спостерігати гру Джима Керрі (Скрудж), Гарі Олдмена (Боб Кретчіт) та Коліна Ферта (Фред), які оживили голов­них героїв мультика.

Ще один реліз 31 грудня — «Чорна блискавка» від продюсера Тимура Бекмамбетова. Новорічні прем’єри стали вже фірмовим почерком «батька російських блокбастерів»: так було з «Нічною вартою» та «Іронією долі». Хоча в Росії прем’єра відбулася раніше. Новий фільм Бекмамбетова — це казка з мораллю, присмачена доброю порцією спецефектів. Тобто це той фільм, під який мізки розслабляються, але опісля нічого в голові не лишається.

Мультик «Принцеса й жаба» виходить на широкі екрани України 7 січня, під кінець шкільних канікул. Це перший мальований мультик діснеївської студії за останні п’ять років. Автори також хочуть привернути нашу увагу пікантною зміною деталей знаменитої казки братів Грімм: принцеса — афроамериканка, дія відбувається в Новому Орлеані, а любовна історія розвивається під прогресивні мелодії джазу.

Новий рік: рух чи затишшя?

Причини саме такого репертуару в наших кінотеатрах — формат і гроші. «Новий рік — це час, коли люди багато ходять у кіно, — розповідає Андрій Дяченко, директор дистриб’юторської компанії «Геміні». — Тому всі хочуть поставити блокбастери, щоб заробити грошей. А фільми сімейні, дитячі — менш комерційні, і тому їх менше ставлять на цей період». У цій ситуації «Геміні» вдалося догодити і нам, і вам. 24 грудня компанія випустила сімейний мультик «Елвін і бурундуки–2», а на 14 січня запланувала блокбастер «Соломон Кейн». Прикметно, що «Геміні» відмовився від раніше запланованого прокату фільму про хіпі «Дім Сонця» (режисер Гарік Сукачов) із Чулпан Хаматовою, Михайлом Єфремовим, Ніною Руслановою — через побоювання, що «він буде економічно невигідний».

Компанія «Кіноманія» у переддень православного Різдва ощасливить українців одним із найочікуваніших фільмів для масового глядача на 2010 рік — це «Шерлок Холмс» (світова прем’єра — 24 грудня 2009 року). Забудьте про стриманого й аскетичного детектива у виконанні Ліванова. За задумом Гая Річі, новий Шерлок (Роберт Дауні–молодший) звабливо прищурює очі й оголює торс, гламурно виглядає і Ватсон (Джуд Лоу).

Натомість у «Артхаус Трафік» на Новий рік зовсім не орієнтуються. «Це період, коли багато людей їдуть у відпустки. А ми готуємо програми, наприклад, на 14 лютого — День Валентина і на Хелловін, коли є свято, але немає вихідних», — пояснює Саша Ковальова, прес–аташе «Артхаус Трафік». Компанія залишається вірною своїй артхаусній концепції і пропонує до перегляду фестивальні фільми «Віскі з горілкою» (Німеччина) та «Повна історія моїх сексуальних невдач» (Велика Британія).

Як бачимо, афішні дошки українських кінотеатрів на свята ніби не пустують, але маємо невеликий вибір із того, що дивитися. Для кіноманів, які залишаться на свята в містах, це взагалі катастрофа. Будемо сподіватися, що на Новий рік випаде сніг, і пасивний відпочинок у кінозалах, який не дуже склався, можна буде замінити активним на природі.