Вправність рук — і ніякої магії

26.12.2009
Вправність рук — і ніякої магії

У «Міннесоті» Олексій Печеров проводить на майданчику більше часу, ніж у «Вашингтоні». (Фото з архіву «УМ».)

Чи вистачить «Орландо» сил, аби вперше в історії стати чемпіоном найсильнішої ліги планети — ось одне з найцікавіших питань у нинішньому розіграші НБА. Під крилом тренера Стена ван Ганді (рідного брата Джеффа ван Ганді — колишнього наставника «Нью–Йорка» та «Х’юстона») зібралося чимало зіркових виконавців. Уже з самого старту «чарівники» підтверджують, що не випадково потрапили до фіналу «плей–оф» попереднього сезону.

 

Боротьба із втомою

Показники лідерів «Орландо меджик» Вінса Картера чи Джейсона Уїльямса зараз є нижчими, ніж у їхніх попередніх клубах. Зате з приходом гідних новачків капітан команди Дуайт Говард заграв ще потужніше. Не випадково його зараз вважають найкращим центровим та гравцем оборонного плану в лізі. «Цей хлопець може практично все. Він найкращий центровий із тих, кого я тренував», — Стен ван Ганді хвалить Говарда попри те, що свого часу його підопічним був сам Алонзо Моурнінг.

Загалом, у верхніх частинах турнірних таблиць Східної та Західної конференцій перебувають ті команди, які найпереконливіше виглядали в передсезонних виставкових поєдинках. Традиційно для останніх років лідирують «Лейкерз» та «Бостон», і немає підстав гадати, що з часом вони можуть суттєво здати свої позиції.

Певна схожість є між «Клівлендом» та «Далласом» — багаторічними лідерами конференцій. В обох клубах гра будується на лідерах: тон задають Леброн Джеймс та Дірк Новицьки відповідно. «Я втомився від того, що кожен мій кидок має бути точним і лише я мушу приносити перемогу команді. Треба щось міняти», — німецький форвард «Далласа» Новицьки навіть дратується через таку ситуацію в своєму колективі.

У тих же «кавалеристів», щоправда, у складі є Шакіл О’Нілл, але 37–річний центровий зараз виступає ненабагато краще за свого конкурента та іншого старожила НБА — Жидрунаса Ілгаускаса. Із 1996 року саме литовець був у «Клівленді» основним на позиції центрового.

Як перетворити «мінус 35» на плюс

Дуже цікаві події можуть відбуватися і в поєдинках аутсайдерів. Команда «Сакраменто кінгз» у гостьовому матчі в Чикаго днями відіграла майже рекордне відставання. По­ступаючись «бикам» на початку третьої чверті 35 очок (44:79), «королі» в підсумку перемогли 102:98! Востаннє подібним досягненням могла похвалитися «Юта», яка в 1996 році перемогла «Денвер», програючи по ходу зустрічі з різницею в 36 пунктів.

«Я не певен, що все це відбувається зі мною. Ніяк не можу повірити в такий успіх, але матч однозначно вийшов веселим», — посміхався тренер «Сакраменто» Пол Уестфол.

Печ і Фес: є прогрес

Стосовно українців у НБА. На останній прохідній до зони «плей–оф» позиції наразі перебуває «Юта» Кирила Фесенка. Наш центровий, котрий позавчора відсвяткував 23–й день народження, цього сезону з’являвся в складі своєї команди 20 разів. Причому в чотирьох поєдинках навіть виходив у стартовій п’ятірці. У середньому колишній гравець «Черкаських мавп» проводить на майданчику 9,8 хвилини, набираючи 3,4 очка за гру й роблячи 2,3 підбирання.

Після переїзду зі столиці США до Міннеаполіса більше часу на майданчику став проводити ще один центровий збірної України — Олексій Печеров. Утім його «Міннесота» нині — аутсайдер Західної конференції. Цього сезону наш 24–річний форвард виходив на майданчик у 25 поєдинках, відбуваючи в середньому у грі 12,8 хвилини. Результативність Олексія теж зросла: 5,7 очка та 3,6 підбирання в середньому за матч. А бували й зустрічі, у яких наш баскетболіст ставав одним із найрезультативніших у складі «вовків».

«Важко звикнути до режиму, за яким треба грати по кілька матчів на тиждень. Але майстерні виконавці показують високий клас у кожній грі, і я теж до цього прагну», — так пояснює коливання в своїх показниках сам Печеров.

 

НА РІЗНИХ ПОВЕРХАХ

Турнірне становище. Східна конференція: «Бостон» — 22 перемоги/5 поразок, «Орландо» — 22/7, «Клівленд» — 22/8, «Атланта» — 20/8, «Маямі» — 14/12, «Торонто» — 14/17, «Мілуокі» — 12/15, «Шарлотт» — 11/16, «Нью–Йорк» — 11/17, «Детройт» — 11/18, «Вашингтон», «Чикаго» — 10/17, «Індіана» — 9/18, «Філадельфія» — 7/21, «Нью–Джерсі» — 2/27.

Західна конференція: «Лейкерз» — 23/4, «Денвер», «Даллас» — 20/9, «Фінікс» — 18/11, «Портленд» — 19/12, «Х’юстон» — 17/12, «Сан–Антоніо» — 15/11, «Юта» — 16/13, «Оклахома» — 14/14, «Нью–Орлеан» — 13/14, «Мемфіс», «Сакраменто» — 13/15, «Кліпперз» — 12/16, «Голден стейт» — 7/21, «Міннесота» — 6/24.