Двоголова Феміда

25.12.2009

Як уже повідомляла «УМ», у вівторок, 22 грудня, завершилися п’ятирічні повноваження голови Вищого адміністративного суду Олександра Пасенюка. За день до цього, пан Пасенюк призначив себе виконувачем обов’язків голови ВАСУ до призначення нового керівника суду. Втім це сподобалося не всім його заступникам — потенційним кандидатам на посаду голови ВАСУ, а також керівництву Верховного Суду, яке перебуває у конфлікті з Пасенюком і не бажає його перепризначення на посаді на наступний термін. Згідно з чинним законодавством, саме Вищий адмінсуд вирішує долю виборів Президента в разі оскарження їх результатів, а не Верховний Суд, як було раніше. Тому мати свого голову ВАСУ бажають різні групи впливу на судову владу.

Отже, позавчора перший заступник голови Вищого адмінсуду Микола Сірош призначив себе в.о. голови ВАС, видавши відповідний наказ і оприлюднивши його у ЗМІ. Відповідно, пан Сірош скасував наказ Пасенюка від 21.12.2009 р., яким останній призначив себе в.о. голови. Самопроголошений виконувач обов’язків Сірош мотивує свій наказ тим, що, згідно із законом про судоустрій, «у разі відсутності голови вищого спеціалізованого суду його обов’язки виконує перший заступник». «Іншого порядку покладання обов’язків голови вищого спеціалізованого суду, у тому числі, за рішенням президії суду, законом не передбачено, — зазначає перший заступник голови ВАС Микола Сірош. — Приступаю до виконання обов’язків голови Вищого адмінсуду з 23 грудня 2009 року. Управлінню документального забезпечення довести цей наказ до відома суддів і керівника апарату ВАС».

Прес–служба ВАСУ спростовує існування наказів про зміну голови суду, хоча один із них уже оприлюднила агенція УНІАН. Утім, як стало відомо «УМ» із власних джерел, спроба суддівського перевороту таки була, але амбітну позицію пана Сіроша багато хто не сприйняв. Накази Сіроша мали бути зареєстровані в управлінні кадрів та в кадровому реєстрі, однак там відмовилися їх реєструвати. Тоді перший заступник зареєстрував накази в палаті суддів. Своє заперечення у середу негайно висловила президія ВАСУ, яка пізно ввечері скасувала ці накази. За неофіційною інформацією, дії Сіроша підтримує голова ВСУ Василь Онопенко та зять Онопенка, БЮТівський заступник міністра юстиції Євген Корнійчук. Натомість Пасенюка підтримує так звана «група Портнова» з парламентської фракції БЮТ.

Своє опосередковане слово щодо суддівських війн, які тривають уже зо два місяці, вчора сказав і Конституційний Суд. Він оприлюднив рішення про порядок призначення суддів на адміністративні посади, в тому числі голів судів. Рішення КС, яке набуло чинності ще у вівторок, забороняє Раді суддів заповнювати наявні вакансії — їм дозволяється лише рекомендувати кандидатури суддів на адміністративні посади. Це вочевидь стосується і Ради суддів адміністративних судів, яка вже рекомендувала ВСУ призначити Пасенюка на посаду голови ВАСУ повторно. Суддя–доповідач КС Іван Домбровський не називав жодних прізвищ, але пояснив, що «Рада суддів уповноважена давати рекомендації щодо такого призначення тому органу (посадовій особі), який законом наділений такими повноваженнями». Конституційний Суд зобов’язав Верховну Раду невідкладно врегулювати питання про призначення суддів на посади голови суду, заступника та звільнення з цих посад.

Як пояснює пан Домбровський, поки не відомо, кому буде подавати свої рекомендації на призначення і звільнення голів судів і їхніх заступників Рада суддів. Зрозуміло, що в найближчій перспективі (до виборів) це питання не врегулюють і нардепи, які пішли на канікули. «Доти, доки не буде виконане рішення Верховної Ради (про визначення того органу, який призначатиме суддів на адмінпосади), законодавчо не визначений цей суб’єкт. Тобто існує прогалина в законодавстві, — каже суддя КС Домбровський. — Не виключаю можливості, втручання у ситуацію Президента як гаранта Конституції, і, може, тоді Верховна Рада консолідувалася б».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Незважаючи на війну за посаду голови, Вищий адмінсуд виявився здатним ухвалювати рішення з виборчих спорів. Позавчора ВАСУ залишив у силі постанову Центрвиборчкому, якою у виборчому бюлетені була введена нумерація кандидатів.

Нагадаємо, що 15 грудня ЦВК затвердила форму та текст виборчого бюлетеня: перелік кандидатів на пост Президента повинен бути розташований за алфавітом, а кандидати мають бути пронумеровані (так, Юлії Тимошенко дістався №13). Але кандидат на пост Президента Людмила Супрун, яку вважають близькою до Тимошенко, оскаржила в Київському апеляційному адмінсуді це рішення ЦВК. Натомість ЦВК успішно оскаржив у ВАС це рішення Київського апеляційного адмінсуду.