Не Пилип, але коноплею запахло

25.12.2009

Росія має напасти на Україну. Про це Рамзан Кадиров, екс–соратник Дудаєва й Масхадова, а нині — Герой Росії, спадковий президент Чечні та член бюро вищої ради путінської партії «Єдіная Росія», заявив в інтерв’ю британській газеті «Телеграф».

Як стає зрозуміло з інтерв’ю, яке він дав неподалік Грозного у своїй резиденції, оснащеній іподромом, зоопарком, золотими скульптурами левів, штучним озером і горою, що вночі світиться вогнями, президент Кадиров зараз дуже стурбований долею Росії, особливо наступом на неї Заходу. «Торішній напад Грузії на Південну Осетію був частиною антиросійської змови Заходу щодо захоплення усього кавказького регіону, — заявив Рамзан Кадиров. — Грузія, Південна Осетія, Україна — все це триватиме й надалі. Це головний біль Росії. Чому ми повинні весь час страждати, якщо можемо знищити це раз і назавжди?» Президент Чечні знудився спостерігати за невиразною і млявою політикою свого начальства в Москві. «Російському уряду треба розробити стратегію, йому треба нападати», — вважає Кадиров.

«Ми — велика країна, у нас є все — армія, технологія», — заявив Рамзан Кадиров. І справді, під час інтерв’ю його охороняли люди в чорних масках із вишитими ініціалами президента Чечні, а його автопарк складається з найостанніших, найдорожчих та найексклюзивніших суперавто. Дипломований юрист, кандидат економічних наук, професор «Сучасної гуманітарної академії» та Чеченського державного університету, почесний член Російської академії природничих наук Рамзан Кадиров спілкувався з журналістами доброзичливо, але почав нервуватися після запитань про те, чому багато його опонентів вдома і за кордоном загинули насильницькою смертю. Правозахисні організації пов’язують Рамзана Кадирова з убивствами російської журналістки Анни Політковської, активістки із захисту прав людини Наталії Естемірової, а також чеченських опозиціонерів–вигнанців у Австрії та Туреччині й вождів ворожих Кадировим чеченських кланів у Москві та Дубаї.

Слова Кадирова про знищення України багато хто в Києві сприймає як завуальоване послання Кремля — мовляв, чеченський президент сказав те, про що дипломатично мовчить президент Росії. «Президент Чечні — маріонетка Кремля, яка в жодному разі не є керівником самостійної держави і незалежним політиком, — заявив депутат Верховної Ради, член «Народної самооборони» Тарас Стецьків. — Зрозуміло, що такі заяви з боку російської маріонетки, яка перебуває під контролем ФСБ, не можуть з’явитися без попередньої згоди вищого кремлівського керівництва». На думку пана Стецьківа, заява Кадирова свідчить про агресивні наміри Білокам’яної, отже, Україні необхідно скликати міжнародну конференцію країн—гарантів своєї безпеки, а НАТО — переглянути своє рішення про відтермінування прийняття до свого складу України й Грузії.

 

КОМЕНТАРІ

Голова СБУ Валентин Наливайченко: «Такі заяви не вимагають коментаря від європейської держави, але я думаю, що реакція МЗС не забариться. Єдине, що я б не перебільшував провокаційні заяви іноземців і їхню важливість для України. У нас усе спокійно, ми правова європейська держава, нас абсолютно не турбують такі заяви».

Заступник секретаря РНБО, екс–міністр закордонних справ Володимир Огризко: «Заяви президента Чечні, як і всі інші такого ж характеру, підпадають під дію кримінального кодексу України. Мене дивує, що, на превеликий жаль, і досі немає жодної офіційної реакції з боку представників Російської Федерації».