Старе «запили», по нове пішли

25.12.2009
Старе «запили», по нове пішли

Для олімпійських чемпіонок тренер — найкращий Дід Мороз: Хомрова, Жовнір, Пундик із наставником команди Валерієм Штурбабіним. (Олександра ПРИХОДЬКА.)

Кінець грудня — традиційна пора підбиття підсумків року. Зазвичай усім хочеться забути минулі невдачі, згадуючи лише приємні моменти, і з оптимізмом дивитися в майбутнє. Федерації фехтування України на 2009 рік гріх скаржитися — він став одним із найуспішніших в історії наших майстрів володіння «холодною зброєю».

Днями федерація влаштувала передноворічну вечірку для всіх своїх «підопічних», яких президент ФФУ Сергій Міщенко назвав великою сім’єю. Цій «родині» справді можна позаздрити, адже похвалитися такою великою кількістю нагород престижних змагань мало хто може з представників інших видів спорту.

У 2009–му олімпійські чемпіонки Пекіна–2008, шаблістки Олена Хомрова, Ольга Харлан, Галина Пундик і Олена Жовнір, додали до своєї колекції звання чемпіонок світу й Європи в командних змаганнях. Крім того, наймолодша, 19–річна миколаївка Харлан, отримала «срібло» в особистому турнірі світового форуму, а хмельничанка Пундик — «бронзу» європейського. Двічі, в липні та жовтні, Національний олімпійський комітет визнавав Олю найкращою спортсменкою місяця.

Молода львівська шпажистка Анфіса Почкалова відзначилася третім місцем чемпіонату світу в турецькій Анталії, а її землячка Яна Шемякіна — «на Європі» в болгарському Пловдиві. Не обійшовся без наших медалістів і жоден молодіжний чи юніорський турнір світового чи континентального масштабу, тож за майбутнє нашого фехтування можна не хвилюватися. Що вже казати, якщо навіть тих же титулованих шаблісток уже «підбирає» зміна у вигляді призерок престижних змагань для свого віку.

Нагороди від Федерації отримали не лише спортсмени, а й тренери. Не забули в ФФУ й про «четверту владу», відзначивши грамотами засоби масової інформації, які найбільше популяризують цей вид спорту. Серед них і наша — «Україна молода».

На свято завітали кілька поважних персон. Зокрема, заступник «спортивного» міністра Мирослав Дутчак побажав фехтувальникам «так тримати» й похвалив керівника федерації Сергія Міщенка, назвавши його під веселий сміх «одним із найкращих президентів України». Привітала присутніх із майбутніми святами й народний депутат Лілія Григорович, яка є віце–президентом ФФУ.

До свого зібрання федерація надрукувала яскраві календарі на наступний рік. І з легкої руки одного з журналістів усі присутні почали збирати автографи у спортсменів і тренерів. Після чого спілкування перейшло в неформальну обстановку, в якій деякі спортсмени дозволили собі порушити спортивний режим. Але лише трошки, адже на зміну грудневим національним змаганням уже в січні прийдуть турніри планетарного масштабу. А там ми чекаємо від наших фехтувальників нових успіхів.