Чим ближче до виборів, тим більше за Ющенка

23.12.2009

Кишенькова соціологія (незаангажованих фірм на цьому поприщі в Україні знайдеться не більше двох–трьох) зазнає фіаско. «Контори на виклик», що впродовж кількох років «ліпили» Віктору Ющенку по два–три відсотки рейтингу, і «дані» яких ретранслювали томенки, яворівські та інші недопатріоти з БЮТу, нині вимушені давати діючому главі держави 5–7%. Бо проти фактів не попреш. Хоч насправді загальноукраїнський рейтинг Ющенка як кандидата в президенти перетнув 9–відсоткову позначку (це засвідчують не лише окремі відкриті, а насамперед закриті — найоб’єктивніші — опитування), і В.Ю. вже вийшов на третю позицію в президентській гонці та наближається в цьому змаганні до Прем’єрки. У трьох же західних областях Ющенко вийшов у лідери, тенденція відчутного зростання його рейтингу «мігрує» до Центру України.

 

Позавчора на Тернопільщині побувала Прем’єр–міністр України Юлія Тимошенко. Офіційно візит вважався суто робочим, однак зрозуміло, що менш як за місяць до виборів кандидатка не могла не використати його і як трибуну для агітації за саму себе. Юлія Володимирівна позиціонувала себе мало не як месію нації, щедрою рукою роздавала акти на володіння землею і навіть експромтом одержала звання почесного професора Тернопільського медуніверситету. Однак усе це навряд чи посприяло підвищенню її передвиборчого рейтингу, оскільки, на думку фахівців, потенційні можливості її електоральної підтримки вже вичерпалися. На сьогодні мешканці регіону фактично визначилися, за кого вони голосуватимуть 17 січня 2010–го. І лідером симпатій тернопільського електорату є зовсім не Тимошенко, а її головний опонент Віктор Ющенко. Причому його рейтинг з наближенням до виборів — особливо впродовж трьох останніх місяців — постійно зростає. Саме такий висновок зробили експерти громадського центру «Соціомоніторинг» за результатами серії експрес–опитувань. Наприклад, порівнявши динаміку популярності в регіоні основних кандидатів упродовж останніх півроку, вони одержали наступні цифри:

 

Червень

Вересень

Грудень

Тимошенко

27,8

22,8

18,4

Ющенко

5,1

9,1

21,0

Яценюк

21,5

12

7,6

Тягнибок

15,3

13

6,5

 

Отже, за результатами експрес–опитування, проведеного в Тернополі на початку грудня, рейтингова таблиця виглядала так:

Ющенко

21,0%

Тимошенко

18,4%

Тягнибок

7,6%

Яценюк

6,5%

Гриценко

5,9%

Литвин

5,7%

Янукович

5,3%

Тігіпко

3%

Як бачимо, рейтинг діючого Президента порівняно з червнем зріс аж у чотири рази , особливо ж різко він стрибнув угору впродовж останнього місяця, причому ця зміна збіглася з початком виборчої кампанії. Крім того, за свідченням фахівців, у Ющенка зріс потенційний електорат, тобто кількість тих, хто готовий проголосувати за нього у першому турі. Нині він складає майже 55%, тоді як ще на початку осені коливався в межах 30%. З одного боку, це свідчить про ефективність передвиборчої кампанії Ющенка, з другого — про повернення до Президента його традиційних виборців, які бачать тільки в ньому гаранта проукраїнської позиції та європейського вибору.

За результатами останнього експрес–опитування, проведеного 14 грудня, рейтинг Віктора Ющенка порівняно з попереднім тижнем зріс на 6,5% і зараз становить 27,5%. Експерти громадського центру «Соціомоніторинг» вважають, що головним чинником цього чергового стрибка став візит Президента України до міста його студентської юності. За цей же час кількість прихильників Юлії Тимошенко на два відсотки зменшилась, тож тепер становить 16,3%. Водночас організатори опитувань відзначають відчутне падіння на Тернопільщині рейтингів ще донедавна таких популярних тут політиків, як Олег Тягнибок та Арсеній Яценюк, пояснюючи це низькою ефективністю роботи їхніх команд, орієнтованих передусім на парламентські та місцеві
вибори.