Бо ще так не було, щоб якось не було...

23.12.2009
Бо ще так не було, щоб якось не було...

Лавринович не допоміг коаліціянтам протягти закон про вибори. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Проект змін до закону про вибори Президента знову не пройшов через горнило Верховної Ради. До кінця року залишається всього лише три пленарні дні (включно з сьогоднішнім). А наступного разу парламент збереться у пленарному режимі вже після першого туру президентських виборів. Тож, най­імовірніше, вибори пройдуть за існуючим, дещо сирим, законом.

Ініціатива розглянути законопроект про вибори надходила насамперед від фракцій коаліції — БЮТ і Блоку Литвина. Проте у звичний плин роботи втрутився Юрій Бут — екзотичний «депутат», який мало виступає в парламенті, а найбільше запам’ятався тим, що в 2008 році першим вийшов із коаліції БЮТ і «НУ». Він запропонував відкласти й ті три дні, що лишилося відбути до Нового року. «Ми можемо увійти в 2010 рік без бюджету. Я звертаюсь до Прем’єра Тимошенко: досить вводити в оману народ, внесіть бюджет на 2010 рік до Верховної Ради, — закликав Бут. — Я пропоную пленарне засідання на цьому тижні припинити, працювати депутатам з виборцями в округах, а коли буде внесено бюджет, розглянути його на позачерговому засіданні».

Пропозиція Бута була поставлена на голосування. За неї проголосувало 207 депутатів: «регіонали», комуністи і десять «нашоукраїнців». «Я просто обурений, — гнівився Олег Зарубінський. — Пропозиції щодо нероботи в пленарному режимі висловлюють люди, які ніколи в пленарному режимі не працювали! Я не знаю цієї людини. Я не бачив, щоб він відстоював якісь законопроекти, я не знаю його як автора законодавчої ініціативи. Що це таке?»

Зарубінський, а також БЮТівець Андрій Кожем’якін, присоромили віце–спікера Олександра Лавриновича за те, що той поставив на голосування пропозицію Бута, тим більше, що її не розглядав комітет. Натомість вони наполягли на тому, щоб парламент першочергово розглянув проект змін до закону про вибори Президента. «Як після цього не звертатись до вас, як до людини, яка маніпулює залом, маніпулює питаннями, — обурювався Кожем’якін. — Ви просто насміхаєтесь над регламентом і Верховною Радою під всіма камерами, які є тут».

Утім пропозиція розглянути законопроект на засіданні у вівторок не набрала достатньо голосів — усього 213 «за». Голосували фракції БЮТ, Блоку Литвина й частина «НУНС».

 

ДО РЕЧІ

Президент України звернувся до уряду з закликом невідкладно профінансувати видатки, пов’язані з підготовкою виборів Центральною та окружними виборчими комісіями. Віктор Ющенко нагадує, що, згідно з інформацією ЦВК, станом на 18 грудня було профінансовано лише 0,6 відсотка від загальної потреби на 2009 рік. Глава держави вважає, що реалізація виборчих прав громадян «поставлена під загрозу».

Нагадаємо, ЦВК у своїй постанові зазначила, що, якщо коштів не буде виділено до кінця року, то в 2010 у бюджетні призначення втратять чинність. «Це призведе до неможливості вчасно здійснити розрахунки за виконані роботи та надані послуги, пов’язані з підготовкою виборів, як ЦВК, так і окружними виборчими комісіями у 2009 році, що у свою чергу негативно позначиться на підготовці проведення виборів Президента України 17 січня 2010 року», — вважає ЦВК.