Вода — на вагу золота

23.12.2009

Україна посідає останнє місце серед країн Європи за ступенем водозабезпеченості, а за водоємністю валового внутрішнього продукту перевищує її у кілька разів. Це свідчить про те, що водні ресурси України використовують, а отже, і забруднюють у кілька разів інтенсивніше, ніж в інших країнах. Як наслідок, майже всі поверхневі джерела за рівнем забруднення наблизилися до ІІІ класу, а склад очисних споруд і технології очищення води залишаються незмінними.

Збереження води й очищення вже забруднених джерел в Україні — необхідність. Тому й було ініційовано міжнародний проект «Кожна краплина має значення», який в Україні здійснюється завдяки спільним зусиллям Програми Розвитку ООН в Україні та природної питної води «BonAqua». Він спрямований не лише на збереження природних джерел — витоків багатьох рік різних країн, а й на формування відповідального екологічного мислення в молоді.

Проект — гарний приклад співпраці неурядових організацій, місцевих громад та великого бізнесу, а також гідний приклад соціальної відповідальності останнього. Адже корпоративна соціальна відповідальність (КСО) — поняття багаторівневе: воно починається з відповідальності перед працівниками компанії та закінчується відповідальністю перед суспільством — це і є найвищим рівнем КСО. Проте, окрім готовності бізнес–кіл та неурядових організацій, важливо, щоб необхідність об’єднатися заради вирішення гострих проблем усвідомлювали самі громадяни. Саме тому до активної участі залучали також місцеві, сільські громади.

Узяти участь у проекті було нескладно: спочатку організатори оголосили відкритий всеукраїнський конкурс «Кожна краплина має значення». Близько 200 претендентів виборювали право на відновлення джерельця саме в їхньому селі. Переможців обирали, керуючись такими основними критеріями, як: спосіб використання джерела після його відновлення, безпосередня участь громади у роботах з відновлення, активна участь шкільної громади тощо. За результатами конкурсу спільними зусиллями організаторів та громад вдалось відновити 14 джерел у Західному, Центральному, Східному та Південному регіонах України.

Проте чи не найбільшу увагу під час реалізації проекту приділяли школярам: освітній компонент є важливою частиною проекту «Кожна краплина має значення», в той час як відновлення джерел служить одним з інструментів досягнення цієї мети.

У рамках проекту для діток у школах розробили та організували спеціальну тренінгову програму для школярів з усіх куточків України з ефективного використання та збереження водних ресурсів. А щоб додатково заохочувати дітлахів до участі в проекті, серед них проводять конкурс, за результатами якого найактивніші діти поїдуть до Києва, де відвідають Музей води, представництво ООН в Україні та завод «Кока–Кола». Тож не дивно, що школярі активно підключились до змагання з відновлення джерел.

Таким чином досягти вдалося чимало: спільними зусиллями організаторів проекту було пророблено величезну роботу з кожною з локальних громад та згуртовано людей навколо вирішення, по суті, глобальної проблеми. «Коли українські громади усвідомлюють відповідальність за свою власну долю, вони спроможні використати свою колективну силу для того, аби допомогти самим собі», — підсумувала заступниця постійного представника ПРООН в Україні Йоанна Казана–Вишньовецька.

Здобувши такий позитивний досвід, організатори збираються й наступного року проводити проект, але вже на муніципальному рівні. Саме так, поступово, вони намагаються прищепити суспільству більш відповідальне та бережливе ставлення до водних ресурсів країни.