«Четвірка» для старту

23.12.2009
«Четвірка» для старту

Станіслав Кравчук лише набирає спортивну форму. (Фото з архіву «УМ».)

Коли в Україні мова заходить про шанси на медалі зимової Олімпіади, то найчастіше говорять про біатлоністів, інколи згадуючи фігурне катання. І чомусь незаслужено забувають про майстрів лижної акробатики, котрі вже неодноразово сходили на п’єдестал найпрестижніших світових змагань. На Олімпійські ігри, що за 51 день стартують у Ванкувері, українські фристайлісти поїдуть у повному складі, виборовши максимально можливу кількість ліцензій — по три для жінок і чоловіків. Секстет наших спортсменів у Канаді вже повністю відомий: Станіслав Кравчук, Енвер Аблаєв, Олександр Абраменко, Ольга Полюк, Ольга Волкова та Надія Діденко.

Як представники всіх зимових видів спорту, готувати свої «сани» лижні акробати почали влітку. Техніку стрибків українці відпрацьовували на воді в Чехії та США, провели й домашній збір в Івано–Франківську. А переносити навички на сніг підопічні головного тренера команди Галини Досової почали вже в канадському місті Апекс, куди вирушили для тренувань наприкінці листопада.

І от нарешті після тривалої підготовки минулих вихідних у китайському місті Чайчунь відбувся перший етап Кубка світу. Щоправда, стартували тут лише четверо наших, оскільки Волкова захворіла на грип, а Абраменко розтягнув зв’язки. Лідер збірної України Станіслав Кравчук, котрий після розриву ахіллового сухожилля в травні почав тренуватися лише у вересні, цього разу обмежився однією спробою. У суботу він показав лише 26–й результат, а на недільні стрибки не вийшов, бо в нього підвищилася температура.

Узагалі змагання в Китаї вимагали від спортсменів неабиякої стійкості, адже мороз сягав 22 градусів. Саме це, на думку першого віце–президента Федерації лижного спорту Володимира Малежика, завадило українцям повністю реалізувати свій потенціал, тим паче що теплих костюмів у наших не було.

Утім знайшовся в «синьо–жовтих» привід і порадіти. У перший день змагань 23–річна Діденко показала четвертий результат, зупинившись за крок до п’єдесталу. Щоправда, наступного дня вона обмежилася 15–ю позицією. «Виступ Надії оцінюю як прийнятний, але знаю, що вона здатна на більше», — додає Малежик.

Друга наша представниця прекрасної статі, 22–річна Полюк, спочатку набрала лише 20–ту суму балів, а потім десяту. Скромно виступив і Аблаєв, який у вихідні посідав 29–те й 20–те місця.