У золоті й діамантах

23.12.2009
У золоті й діамантах

А хто ж іще мав отримати цю нагороду? Після сезону суцільних перемог з «Барселоною» аргентинець Мессі спочатку став найкращим футболістом Європи, а позавчора ввечері очікувано отримав «Діамантовий м’яч», який ФІФА вручає найкращому гравцеві світу. Про тріумф Ліонеля президент УЄФА Мішель Платіні оголосив під кінець гала–церемонії, яку провели у штаб–квартирі ФІФА в швейцарському Цюрbху.

Найкращого футболіста планети визначали опитуванням головних тренерів та капітанів національних збірних. Окрім 22–річного аргентинця, на приз претендували тріумфатори двох останніх голосувань — найкращий у 2008 році португалець Кріштіано Роналдо, переможець у 2007–му бразилець Кака, а також партнери Мессі по «Барсі» — Чаві та Андрес Іньєста. Цікаво, що всі номінанти нині представляють іспанський чемпіонат.

У підсумку Мессі набрав 1073 бали, тоді як у найближчого переслідувача, Роналдо, виявилося всього 352. Форвард дійшов до цієї нагороди з третьої спроби — в останні два роки він посідав друге місце в такому рейтингу. Перевага Лео не є дивною, адже за його активної участі «Барселона» цього року виграла шість цінних трофеїв. Каталонцям піддалися Ліга чемпіонів, Суперкубок УЄФА, чемпіонат, Кубок і Суперкубок Іспанії та чемпіонат світу серед клубних команд.

«Для мене є великою втіхою бути присутнім на такій події третій рік поспіль», — нинішня церемонія точно буде найпам’ятнішою для невисокого нападника. Він став першим аргентинським футболістом, що здобув звання найкращого футболіста світу за 19 років існування цієї премії. Десять років тому Габріель Батистута був першим представником цієї країни, що претендував на славу, але тоді Баті–гол виявився третім.

Визначення найкращого футболіста хоч і було центральною подією на церемонії, але не єдиною. Назвали тут і головну футболістку планети минулого року — нагороду вчетверте отримала бразилійка Марта. «Шкода, що це індивідуальний приз, адже без своїх колег по команді я б не досягла такого здобутку», — скромно зауважила переможниця після нагородження.

Голом року визнали дальній постріл Кріштіано Роналдо по воротах «Порту» в минулому розіграші Ліги чемпіонів: тоді португалець ще виступав у футболці «Манчестер юнайтед». Він отримав приз імені легендарного угорського форварда Ференца Пушкаша. У номінації «Розвиток» переміг Китай — ця країна зробила неабиякий поступ у спорті за останній час, і футбол тут не виняток. А нагороду «Чесна гра» посмертно присудили Боббі Робсону, який цього літа помер у віці 76 років.

 

НАЙКРАЩІ З НАЙКРАЩИХ

На церемонії також визначили символічну збірну року за версією ФІФА.

Воротар — Касільяс (Іспанія, «Реал»). Захисники: Террі (Англія, «Челсі»), Відич (Сербія, «МЮ»), Евра (Франція, «МЮ»), Алвеш (Бразилія, «Барселона»). Півзахисники: Чаві, Іньєста (обидва — Іспанія, «Барселона»), Джеррард (Англія, «Ліверпуль»). Нападники: Роналдо (Португалія, «Реал»), Торрес (Іспанія, «Ліверпуль»), Мессі (Аргентина, «Барселона»).