Свідомий геноцид!

18.12.2009

Днями відбулося засідання Політичного комітету Парламентської Асамблеї Ради Європи, на якому було заслухано доповідь української сторони з питання Голодомору 30–х років в Україні і на теренах колишнього Радянського Союзу. Підсумком засідання став проект резолюції, в якому комітет Асамблеї визнав тоталітарний сталінський режим злочинним, а діяльність тодішнього керівництва СРСР такою, що була спрямована на свідоме позбавлення життя мільйонів українців. «Асамблея засудила тоталітарний сталінський режим, а політику тодішніх керівників СРСР визнала політично вмотивованою і спрямованою на знищення українського народу», — повідомив «УМ» телефоном зі Страсбурга народний депутат України, член ПАРЄ Григорій Омельченко.

Окрім того, у Європі визнали, що наша держава найбільше постраждала від сталінських репресій і вилучення продовольства. А Голодомор залишив глибокі сліди на демографічній ситуації в Україні, що відчувається і сьогодні. Як відомо, Російська Федерація не хоче визнавати, що штучний Голодомор був спрямований на знищення українців як нації, вказуючи, що від голоду постраждали й інші народи на теренах колишнього СРСР. Утім, ішлося на засіданні Політичного комітету, якщо у 1932—1933 роках, приміром, населення Росії внаслідок голоду скоротилося на 1,8 відсотка, то в Україні ця цифра сягнула майже 12%. А більшість померлих були мешканцями сіл. Саме проти селянства як опори української духовності і традицій і був спрямований геноцид.

Водночас учора в засобах масової інформації з’явилося повідомлення заступника голови російської делегації в ПАРЄ Леоніда Слуцького. У ньому, зокрема, росіяни заявляють, що Комітет відмовився підтримати поправки української сторони стосовно Голодомору як геноциду українського народу. Щоправда, Григорій Омельченко каже, що заяви росіян є не більше ніж пропагандою. «Росіяни всіляко перешкоджали, щоб Політичний комітет Асамблеї у резолюції записав, що голод був геноцидом українців. Відомий нам Сергій Марков так домагався свого, що почав робити зовсім не етичні випади на адресу Президента України Віктора Ющенка. Після апеляції української сторони про неприпустимість такої поведінки головуючому засідання довелося зробити пану Маркову зауваження про неможливість виступу в такій тональності», — повідомляє пан Омельченко. Нардеп укотре підкреслив, що така агресивність свідчить лише про одне: Москва поставила собі за мету зробити все, щоб унеможливити вихід у другий тур президентських виборів Віктора Ющенка.