Крок НАТОмість

18.12.2009

НАТО підвередив готовність прийняти до своїх лав Україну. «Ми давно ухвалили рішення, що Грузія та Україна стануть членами НАТО. Ми ухвалили таке рішення у 2008 році, і воно, як і раніше, залишається в силі», — сказав Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен.

Заява Расмуссена пролунала в знаковому місті — у Москві. Провідник НАТО їздив туди на переговори з керівниками Кремля. Росія якраз дуже активно співпрацює з Альянсом, хоча сильно обурюється, коли подібні контакти намагаються налагодити Україна чи інша держава пострадянського простору.

Пан Расмуссен сказав, що причина того, чому дві пострадянські держави досі не є членами НАТО, — внутрішньополітична. «Передбачається, що Грузія та Україна повинні виконати необхідні критерії. А поки що вони їх не виконали, і це причина, чому», — сказав Генсек Альянсу, коли давав інтерв’ю для «Ехо Москви». Він додав, що НАТО розпочало співпрацю з Грузією та Україною «з метою реформувати їхнє суспільство».

Расмуссен заявив, що кожна країна має право самотужки будувати свою міжнародну політику. «Всі держави мають право самотужки вирішувати питання союзництва, це стосується Грузії, України та інших держав», — сказав Генсек НАТО.

Провідник організації також заперечив інформацію, що в Криму планують розташувати військові бази НАТО після того, як звідти буде виведено Чорноморський флот РФ. «Ні... Я не маю будь–яких коментарів, у мене нема жодної інформації щодо таких планів», — заявив Расмуссен.

В Україні заявляють, що теж задоволені процесом інтеграції держави в НАТО. Так, міністр закордонних справ Петро Порошенко зазначив, що «наші партнери готові до реалізації політичних рішень Бухарестського саміту, який надав нашій державі прямі перспективи членства в Альянсі». Про це міністр заявив на засіданні громадської ради при МЗС України.

Президент України Віктор Ющенко заявив, що досягнення членства в НАТО (як і в Євросоюзі) є одним із головних пріоритетів його політики. При чому йдеться не про вступ заради вступу. На думку Ющенка, процес європейської та євроатлантичної інтеграції вимагає реалізації цілого блоку реформ. «Кожного тижня Україна потребує реформ... займайтеся цим, реформуйтеся. Чекати, ще півтора року нічого не робити і бути в Європі — це не та політика», — заявив Ющенко позавчора під час форуму Конгресу української інтелігенції, що відбувся в Переяславі–Хмельницькому.