Різдво на порозі

16.12.2009
Різдво на порозі

У Софію Київську завітав Святий Миколай.

У Митрополичих палатах Національного заповідника «Софія Київська» позавчора частували кутею. Пшеничну страву, щедро здобрену маком і горіхами, багато хто з гостей куштував уперше. Адже учасницями цього різдвяного прийому були дружини керівників іноземних дипломатичних місій, акредитованих в Україні. Влаштувала його дружина Президента, голова наглядової ради Благодійного фонду «Україна 3000» Катерина Ющенко, щоб ознайомити своїх іноземних гостей із різдвяними традиціями нашого народу.

Жінки прибували на гостину з власними подарунками, здебільшого з гостинцями, які зазвичай дарують на Різдво у їхніх країнах: різдвяні пряники, кекси, марципани та інша смакота. Для гостей накрили справжній святковий стіл з узваром, голубцями, соліннями, заливною та фаршированою рибою і, звичайно, кутею. Чому на столі саме такі страви і чому їх саме дванадцять, дружинам дипломатів пояснила Катерина Ющенко. Вона також розповіла про особливості підготовки українців до Різдва та його святкування, про дідух, який установлюють у кожній оселі як символ затишку та оберіг дому, про свята, які передують Різдву та якими закінчуються зимові святки. Не тільки уявити, а й побачити різдвяні обряди дружини послів змогли завдяки фольклорному колективу «Дай Боже». Також потішив своїм співом присутніх гурт «Хорея козацька».

Подякувала господині свята за чудовий вечір від імені своїх колег дружина Надзвичайного та Повноважного Посла Німеччини в Україні Елізабет Гаймзет. Вона також високо оцінила благодійну діяльність Катерини Ющенко та очолюваного нею Фонду «Україна 3000». До речі, про це дружини дипломатів добре знають. Адже торік під час зимових свят разом із пані Катериною вони відвідали Центр дитячої онкогематології і трансплантації кісткового мозку в ОХМАТДИТі. А в 2007 році дружина українського Президента запросила їх на презентацію книги Івана Малковича і Софії Ус «Мед для мами», яку сама ж переклала англійською мовою.