НОВИНИ ПЛЮС

16.12.2009

Серія вибухів у Багдаді

Учора приблизно о 7.30 ранку в Багдаді пролунала серія вибухів. За попередніми даними, чотири особи загинули та 15 отримали поранення. Унаслідок подібної серії замахів у столиці Іраку тиждень тому загинули 127 осіб.

Місцева поліція повідомила, що вчора вибухнули з інтервалами в кілька хвилин три начинені тротилом автомобілі: перший — поблизу посольства Ірану, другий — біля будинку МЗС та третій — перед будинком Міністерства у справах міграції. Аналітики вважають, що це чергова спроба місцевого відділення «Аль–Каїди» дестабілізувати ситуацію в Іраку перед призначеними на березень парламентськими виборами.

Науру — ще один друг Абхазії

Учора в Сухумі було офіційно підписано угоду про встановлення дипломатичних відносин між Абхазією та Республікою Науру. Такі документи можуть підписувати лише незалежні держави. У минулому номері «УМ» уже йшлося про готовність острівної Науру визнати незалежність цієї сепаратистської республіки Кавказу, втім подібна процедура передбачає ще й схвалення наурського парламенту. Як повідомляла напередодні газета «Коммєрсант», найменша країна світу, в якій мешкає 14 тисяч осіб, затребувала з Росії 50 млн. доларів. Розташована в Тихому океані, Республіка Науру проголосила незалежність у 1968 році, а в 1999–му вступила до ООН. І вочевидь ще не встигла вивчити всі норми міжнародного права.

* * *

А тим часом США заявили, що не визнають «ні законності, ні результатів президентських виборів», що відбулися в Абхазії 13 грудня. Про це йдеться в розповсюдженій для ЗМІ заяві офіційного представника Держдепартаменту Єна Келлі. Так само не визнали виборів в Абхазії Грузія та Євросоюз.

В аварії на Саяно–Шушенській ГЕС винен техперсонал

Такого висновку дійшла спеціальна комісія Держдуми РФ, яка вивчала причини та наслідки трагедії, що сталася 17 серпня на найбільшій у Росії ГЕС — Саяно–Шушенській, — де загинули 75 робітників. Звіт парламентських слідчих Дума розгляне 25 грудня, проте вже зараз голова комісії Володимир Пєхтін робить серйозні заяви. «Низка факторів свідчить про те, що керівництво станції та експлуатаційно–технічний персонал чи то забули основні вимоги безпеки енергетичних установок, чи то мали досить низький рівень кваліфікації, — цитує Пєхтіна ІТАР–ТАКС. — Я глибкоко переконаний, що катастрофи можна було уникнути».

Вулкан прокидається

Влада Філіппін розпочала вчора евакуацію приблизно 50 тисяч осіб, які мешкають неподалік вулкану Майон на південному сході країни. Відселяють родини, які мешкають у радіусі шість—вісім кілометрів від кратера вулкана. Неурядові та гуманітарні організації звернулися із закликом надати цим біженцям допомогу, передусім продукти харчування, питну воду, ліки та ковдри.

Із кратера Майона ще минулого тижня викидається дим та попіл, а позавчора вже потекла лава та почали відвалюватися великі кам’яні брили. Виверження очікується впродовж найближчих днів.

Кратер вулкана міститься на найбільшому острові країни Лузон на висоті 2 421 метр. Майон є найактивнішим із 22 діючих вулканів на Філіппінах: упродовж останніх 400 років зареєстровано 50 його вивержень. Виверження 1841 року забрало життя 1200 осіб. Останнє ж відбулося 2006 року.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>