Скромні рекордсмени

16.12.2009
Скромні рекордсмени

Серед українців нагороди звично виборює Ігор Борисик. (Фото Рейтер.)

Старти в Стамбулі для багатьох спортсменів виявилися своєрідною контрольною точкою в підготовці до літнього чемпіонату Європи з водних видів спорту — найголовніший турнір наступного року в серпні прийматиме Будапешт. Попри це, в Туреччині встановили 12 світових рекордів і 24 європейських.

Із семи українців, що змагалися на берегах Босфору, потішив хіба один. Лідер нашої збірної Ігор Борисик здобув «бронзу» на стометрівці брасом. При цьому донеччанин «виплив» із 57 секунд (56,97), що йому не вдавалося на етапах Кубка світу в Москві та Стокгольмі, де він сходив на п’єдестал. Утім Борисик суттєво програв переможцеві — голландцеві ван Ангелле (56,29). А от на 200 м брасом Ігор показав у фіналі лише шостий час, поступившись майже двома секундами своєму ж часу у Швеції.

Але стамбульська вода не обійшлася без українських досягнень, хай навіть вони мали значення лише для нас. На 200 м комплексом Денис Дубров опинився на 13–й позиції, але його час 1.56,09 тепер є новим рекордом України. Нове національне досягнення харків’янки Дарини Степанюк на 100 м вільним стилем (53,55) дозволило їй бути десятою в півфіналі. У вирішальному запливі вона піднялася ще на одну позицію. У фіналі ж на 50–метрівці українка припливла до фінішу шостою.

Покладало керівництво збірної неабиякі сподівання й на 15–річну Дарину Зевіну — переможницю етапу Кубка світу в Москві на 200 м на спині. Головний тренер нашої команди Сергій Бондар перед вильотом до Стамбула розповів, що киянка цілеспрямовано готувалася до єврофоруму. Якби Зевіна перемогла, то Україна отримала б наймолодшу чемпіонку Європи у плаванні за свою історію.

Утім на 200–метрівці вона навіть не пробилася до фіналу, фінішувавши на 14–му місці. На 100 м на спині Даша кваліфікувалася до фіналу з восьмим часом, а завершила його дев’ятою.

«Ми розцінювали цей чемпіонат як контрольний старт, бо всі наші плавці зараз готуються до літнього чемпіонату Європи», — розповів «УМ» державний тренер Андрій Власков. Він позитивно оцінює той факт, що наші спортсмени встановили одразу кілька рекордів України. Одночасно додає, що на тлі 12 нових світових досягнень наші позиції й надалі залишаються другоплановими.

«Хоча та ж Зевіна навряд чи робить трагедію зі свого виступу. Вона могла поїхати на Гімназіаду в Катар і легко там виграти, але обрала досвід дорослої першості», — розповідає про стратегію збірників із прицілом на майбутнє пан Власков. А для успіху на Олімпіаді–2012 цей досвід дівчині неабияк згодиться.