НОВИНИ ПЛЮС

15.12.2009

У Чилі повертаються праві

За оприлюдненими вчора результатами, на президентських виборах у Чилі, які відбулися в минулу неділю, найбільше — 44,03 відсотка голосів — здобув мільярдер, висуванець правоцентристського об’єднання «Альянс» Себастіан Пінера. З чотирьох кандидатів–лівоцентристів найбільшою підтримкою виборців заручився Едуардо Фрей Руїс–Тагле (29,62 відсотка). Ці двоє зустрінуться в другому турі 17 січня. Діючий президент Чилі Мішель Башелет, яка користується підтримкою 80 відсотків мешканців країни, не могла брати участь у виборах, оскільки Конституцією країни не передбачено другий термін.

У разі перемоги 60–річного Пінери в Чилі вперше за останній 51 рік (після Піночета) прийдуть праві.

Басеску таки президент

Призначений Конституційним судом Румунії перерахунок 137 тис. бюлетенів, які були визнані недійсними під час президентських виборів 6 грудня, не змінив розстановку сил. Дві тисячі з цих бюлетенів КС назвав дійсними. Відтак до активу переможця виборів — діючого президента Траяна Басеску — додалися більше тисячі голосів, а до активу його суперника Мірче Джоане, який опротестував результати виборів, — 968 голосів. Тобто Басеску залишається обраним на другий термін президентом.

Вибори в Абхазії

Прокремлівський правитель Абхазії Сергій Багапш учергове переміг на виборах глави республіки, які відбулися минулої суботи — за нього проголосували 59,37 відсотка виборців. Вибо­ри проводилися вперше після набуття Абхазією нового статусу — односторонього проголошення незалежності від Грузії. У Тбілісі ці вибори назвали «фарсом». Інавгурацію президента Абхазії призначено на 12 лютого.

Визнання Абхазії дорого коштує

Парламент Республіки Науру — крихітної країни з 14 тисячами мешканців, розташованої на островах у Тихому океані, — готовий розглянути питання про визнання незалежності Південної Осетії та Абхазії. Про це заявив міністр закордонних справ, фінансів та торгівлі Науру Кірен Кіке, котрий днями побував у Цхінвалі. До столиці Південної Осетії пан Кіке прибув із Москви, де, як стверджує газета «Коммєрсант», обговорював фінансову допомогу, яку Росія може надати його острівній батьківщині. За даними видання, на «невідкладні соціально–економічні проекти» Науру попросила 50 млн. доларів, що і є, власне, ціною визнання незалежності сепаратистських республік, відірваних від Грузії внаслідок воєнної операції серпня 2008 року.

Нагадаємо, що досі, окрім Росії, ці республіки визнали Нікарагуа та Венесуела

Іран готує детонатор для ядерної бомби?

Британська газета «Таймс», посилаючись на матеріали розвідки, стверджує, що Іран має чотирирічний план з виготовлення нейтронного детонатора для атомної бомби. Матеріали, які потрапили до рук британської розвідки, начебто датуються 2007 роком. «Дейтерід урана використовується в ядерній бомбі пакистанського зразка, і саме від Пакистану Іран отримав її креслення», — пише газета. Якщо оприлюднений документ є справжнім, то, як заявляють британські оглядачі, Тегеран готується до ядерної війни. Тим часом, за інформацією «Таймс», документ уже передано спецслужбам «низки західних країн» та МАГАТЕ. Нагадаємо, що цього тижня в ООН обговорюватимуть можливість застосування до Тегерана більш жорстких санкцій, і згадана публіцкація стане додатковим аргументом для такого покарання Ірану.

Бомба під газопровід

У неділю на дільниці магістрального газопроводу Моздок—Тбілісі (Північ—Південь) у районі інгуського села Ачалуки поблизу адміністративного кордону з Північною Осетією були виявлені вибухові пристрої, повідомила агенція «Інтерфакс». По цьому газопроводу російський газ іде до Вірменії та російських регіонів Кавказу — Інгушетії й Північної Осетії. У зв’язку з загрозою катастрофи було повністю зупинено поставки газу. Сапери здійснили розмінування двох вибухових пристроїв: потужної бомби та встановлених неподалік неї кількох міні–пасток.

Експерти повідомили, що газопостачання за рахунок резерву можна здійснювати не більше восьми годин. «У випадку повного випрацювання резерву для відновлення роботи газопроводу знадобиться не менше двох тижнів», — заявила РІА «Новості» прес–секретар уряду Північної Осетії Юлія Старченко. Керівництво республіки відмінило заняття в більшості шкіл та вузів на два дні. Не працюють дитсадки.

Ніхто не взяв на себе відповідальність за замінування газоопроводу, але підозра падає на інгуських бойовиків, які перебувають у гострому конфлікті з місцевою прокремлівською владою.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>