«Чоловіча» розмова

15.12.2009
«Чоловіча» розмова

Між Луценком та Шуфричем постала охорона — і «чоловіча» розмова не продовжилася. (Фото Мустафи НАЄМА.)

За два дні до свого 45–річчя керманич МВС Юрій Луценко потрапив у черговий скандал разом з іншим любителем похуліганити за лаштунками — нардепом від ПР Нестором Шуфричем. Конфлікт стався в ніч на суботу, під час перерви телепрограми «Шустер Live». Спочатку опоненти обмінялися словесними випадами в ефірі. Пан Луценко, над яким нависла загроза відставки, звинуватив у змові проти нього Президента і Партію регіонів. А потім додав до числа своїх недоброзичливців ще й олігарха Фірташа. На що Шуфрич, нагадавши Луценку про п’яний інцидент у Франкфурті–на–Майні, запропонував: «Пане міністре, ви або пийте, або не пийте. Бо у вас уже все поплуталось. Ви можете уявити мене в коаліції з Ющенком? Це може бути тільки в результаті білої гарячки в когось...»

Далі перепалка між двома політиками перейшла у площину особистих образ. Шуфрич запитав у Луценка, коли він дасть дозвіл на отримання матеріалів розслідування прокуратурою Німеччини інциденту в аеропорту Франкфурта–на–Майні. У відповідь міністр сказав: «Коли ви оприлюдните, як саме ви жорстоко побили свою дружину, зламавши їй щелепу, і прикрилися депутатською недоторканністю? Як мужик». Шуфрич пообіцяв відповісти «як мужик» після передачі.

Тож у перерві нардеп підійшов до міністра і несподівано вдарив його по обличчю. За словами очевидців, Луценко впав, але одразу підвівся, а між обома політиками, відомими своїми хуліганистими витівками, стала охорона міністра. З аматорського відео з місця конфлікту можна припустити, що «регіоналу» вдалося поцілити в око й одного з бодігардів. «Юра, йди сюди! Не ховайся за охороною!» — кричав Шуфрич. За словами присутньої речниці МВС Інни Кисіль, «незважаючи на ці провокації Шуфрича й образливі слова», міністр сказав, що закон не порушуватиме, мовляв, у депутата недоторканність. У МВС кваліфікують вчинок нардепа як хуліган­ство відповідно до ст. 296 КК, за яке можна отримати три роки «колючки». Але, за словами пані Кисіль, міністр не подаватиме заяву за фактом хуліганства з боку нардепа, бо «вважає це нижче своєї гідності».

Натомість Нестор Шуфрич каже, що між ним та Луценком відбулася лише «чоловіча розмова», але «без зазіхань на відповідні місця», як у конфлікті Луценка з Черновецьким. «Говорили ми, дивлячись один одному в обличчя. Після першого слова Юрію Віталійовичу таки вдалося підвестись на ноги і, ховаючись за спиною охорони, втекти», — цитує позицію депутата Шуфрича УНІАН.

 

ДО РЕЧІ

У фракції БЮТ не хочуть, щоб сьогодні у Верховній Раді свій звіт відносно інциденту за участю міністра внутрішніх справ Юрія Луценка в аеропорту Франкфурта–на–Майні оголосила Тимчасова слідча комісія ВР під головуванням Нестора Шуфрича. За словами першого заступника лідера фракції БЮТ Андрія Кожем’якіна, таке право варто надати іншій ТСК ВР, яку очолює їхній однопартієць Роман Забзалюк. «Наша фракція вважає, що звіт повинен бути цієї комісії, а не комісії, яка штучно утворена», — каже пан Кожем’якін. За його словами, інцидент між Шуфричем та Луценком «показує, що «у Шуфрича трошки не вистачало аргументів для звіту, тому треба було зробити ще одну провокацію».