НОВИНИ ПЛЮС

12.12.2009

Тимошенко й «грузинське питання»

Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко заявила, що вона ніколи не визнає Абхазію та Південну Осетію. «Ніколи ні я, ні моя політична команда не визнаємо ці всі речі, які пішли на розділ території Грузії. Ми будемо визнавати тільки Грузію, як територіально цілісну державу», — підкреслила Тимошенко в ефірі ТРК «Україна». Вона наголосила, що для України це важливе питання, бо до нашої держави «дуже неадекватне ставлення, і постійно хтось зазіхає на наші території».

Юлію Тимошенко попросили прокоментувати її поведінку під час прес–конференції із Володимиром Путіним (коли глава російського уряду пожартував над президентами України та Грузії, згадуючи про те, як Саакашвілі під час війни на Кавказі у 2008 році жував краватку). «Я, чесно кажучи, розважалася не з його слів, а, якщо ви пам’ятаєте, я сказала інше: я сказала, що мені як жінці іноді хочеться з’їсти свою краватку, але слава Богу, що її у мене немає», — віджартувалася Тимошенко. Вона відзначила, що, сміючись із жарту Путіна над українським Президентом, не сміялася з держави. «Усі політики, в яких би країнах вони не жили, мають якісь свої стосунки. Це абсолютно такі самі люди, як будь–які інші. І коли політики мають симпатії або антипатії, у них це так чи інакше виплескується: виплескується у Віктора Андрійовича, виплескується у Путіна , у мене», — зазначила Тимошенко.

Судимості Януковича

Народний депутат від БЮТ Сергій Соболєв просить Міністерство закордонних справ проінформувати, в яких країнах чинні президенти чи прем’єр–міністри мають судимості за скоєння кримінальних злочинів.

Медведчук визнав помилку

Колишній глава адміністрації Президента Віктор Медведчук заявив, що конституційна реформа 2004 року не відбулася, і сьогодні Україна потребує сильної президентської влади. «Аналізуючи політичну ситуацію — симбіоз правового нігілізму влади з псевдодемократією, — я прийшов до однозначного висновку: настав час все повернути на круги своя — іншого шляху відновити законність, порядок і авторитет влади в країні не існує», — пише один із авторів реформи–2004 в колонці для журналу «Кореспондент». Нагадаємо, 8 грудня минуло п’ять років, як Верховна Рада змінила Конституцію. «Я беру свої слова назад!.. Я не хочу такої демократії! Ні для себе, ні для своїх дітей! Я заявляю: країна має повернутися до президентсько–парламентської форми правління, Президент повинен спиратися на парламентську більшість і формувати виконавчу владу», — вважає Медведчук.

Заяви

За останні п’ять років Україна не досягла суттєвого поступу у наближенні до Євросоюзу. Про це в інтерв’ю «Німецькій хвилі» заявив президент Європарламенту Єжи Бузек. «Кажу про це з великим розчаруванням і засмученням. Ми сподівалися на значно більший поступ у наближенні України до засад, на яких базується Європейський Союз. Без цієї сумісності важко взагалі говорити про будь–яку тіснішу співпрацю», — заявив поляк. На запитання, чи позначиться на перспективі членства України в ЄС вступ у силу Лісабонської угоди, президент ЄП сказав: «Двері Європейського союзу відкриті. Але виконання критеріїв вступу є дуже важким. Сьогодні увага Євросоюзу прикута до Західних Балкан. Країни цього регіону суттєво просунулися у виконанні Копенгагенських критеріїв». Він погодився із думкою, що прізвище наступного Президента України вплине на зближення з Євросоюзом: «Особистість Президента зав­жди відіграє певну роль у таких справах. Але ще важливішою є позиція пересічних українців: громадянського суспільства, неурядових організацій. Українці мають ще більше відкритися на Захід», — вважає Єжи Бузек.