Відчуй себе упівцем

12.12.2009
Відчуй себе упівцем

Голова Тернопільської ОДА Юрій Чижмарь особисто спустився у краївку–бункер і пообіцяв завершення усіх робіт унікального комплексу вже наступного року. (Фото пресслужби Тернопільської облдержадміністрації.)

Свого часу «УМ» розповідала про незвичайну історію села Антонівці Шумського району. Навесні 1943–го в лісі біля нього існував повстанський табір, який розвинувся у потужну базу Української Повстанської армії зі своїми продовольчими цехами, майстернею з ремонту зброї, школою військпідготовки та курсами медсестер. Відтак Антонівці стали центром легендарної Повстанської республіки.

Німецьке командування так потерпало від неї, що, зрештою, на ліквідацію Антоновецького табору кинуло цілу дивізію СС та авіаційний підрозділ. Сам табір знищили, проте втрати в живій силі були незначні, тож підрозділи УПА зберегли боєздатність і з приходом Східного фронту село продовжувало залишатись одним із центрів національно–визвольного руху.

Дуже допомагали повстанцям спеціальні підземні бункери–криївки із замаскованими входами, забезпечені всередині усім найнеобхіднішим. Повністю ідентичну такій і відтворили за кілька місяців на території музейного комплексу штабу воєнної округи УПА «Волинь–Південь» в Антонівцях. Усередині це своєрідний музей із експозицією зброї та побутових речей того часу, чимало з яких знайдені у навколишніх селах. Відтворено також повстанську таборову каплицю.

Під час урочистого відкриття нових об’єктів повстанського музею просто неба голова Тернопільської облдержадміністрації Юрій Чижмарь звернув увагу, що у криївці панує надзвичайно правдива атмосфера визвольних змагань, тож розглядається питання щодо можливого проведення на цьому історичному місці літніх патріотичних вишколів молоді. Юрій Чижмарь також повідомив, що завершення всіх робіт на території унікального комплексу заплановано на наступний рік.