Юлина самооборона

12.12.2009

Політичний «колобок» Юрій Луценко, який днями заявив про крапку у стосунках із Президентом, відкрито висловив раніше приховану симпатію до кандидатури Юлії Тимошенко на посаду Президента. Для цього, міністру внутрішніх справ довелося узяти відпустку на кілька днів — п’ятницю і понеділок. І якщо учора привід був офіційний — з’їзд партії Луценка «Уперед, Україно!», то післязавтра міністр хоче відсвяткувати своє 45–річчя в неофіційній обстановці. Тож дивною є образа міністра, мовляв, його не запросили на засідання РНБО в п’ятницю, де планували розглянути питання відставки Луценка з посади глави МВС. Навіщо ж було у відпустку йти? Тим більше що кілька днів тому Юрій Віталійович зарікався, що на Банкову більше ні ногою!

А на самому з’їзді партії «Вперед, Україно!» пан Луценко чітко вказав партійцям нові орієнтири. Мовляв, від Президента я пішов, тож робімо ставку на Юлю, за яку він полум’яно агітував. Отож, учора 112 делегатів партії проголосували за рішення підтримати на президентських виборах кандидатуру Тимошенко. Також делегати проголосували за зміну назви партії на «Народна самооборона». За словами в. о. голови партії Олега Новикова, остаточно партія отримає нову назву не раніше весни 2010 року, доки це питання не затвердить Мін’юст.

Нові орієнтири Луценка неабияк сподобалися правій руці Тимошенко — першому віце–прем’єру Олександру Турчинову, який звинуватив опонентів леді Ю. у спробах дестабілізації роботи МВС перед виборами. Так, ніби лист Президента з проханням про звільнення Луценка лежить не на столі у Прем’єра і ніби не від неї залежить: чи вносити це подання до ВР чи ні. Водночас сам Луценко каже, що готовий очолювати МВС і в майбутньому, після виборів. Можливо, Юрій Віталійович уже визначив для себе результат голосування? При цьому він не бачив рекомендацій Президента на звільнення, але сьогодні розраховує побачитися із Прем’єром. Зрозуміло, що після учорашнього рішення підтримати на виборах саме Юлю міністру буде легше запевнити очільницю уряду у відданості. А от Президенту Луценко хоче написати листа з інформацією про корупціонерів у держадміністраціях, а також запросити главу держави на урочистості до Дня міліції.

Натомість Президент Ющенко переконаний, що Верховна Рада підтримає його ініціативу щодо звільнення Луценка з посади, оскільки МВС нині займається політикою, а не забезпеченням правопорядку. Відповідного листа глава держави направив спікеру ВР Володимиру Литвину.

 

ДО РЕЧІ

МВС затримає російського бізнесмена Бориса Березовського у випадку його приїзду в Україну згідно з міжнародними зобов’язаннями. За словами Луценка, це буде зроблено на прохання МВС Росії. Така реакція МВС пов’язана з тим, що днями пан Березовський у статті для «Української правди» закликав український бізнес підтримати Ющенка на виборах Президента як гаранта того, що не відбудеться переділ власності після виборів. Натомість на Банковій назвали ці заклики «невеличкою провокацією». За словами першого заступника голови СП Юрія Єханурова, «підтримка іноземців Віктору Андрійовичу абсолютно непотрібна». «Пам’ятаєте, були якісь у нас там вибори, і група представників сексменшин вийшла агітувати за якогось кандидата у мери Києва. Це щось подібне», — сказав пан Єхануров в ефірі «5–му каналу».