Ой, заграй ми, музиченьку, занеси ми документи!

12.12.2009
Ой, заграй ми, музиченьку, занеси ми документи!

Наталя Могилевська і Настя Каменських з веселою піснею починали тур на підтримку Юлі. Тепер не так весело, як смішно...

Це було смішно від самого початку. Юлія Тимошенко призначила своїми довіреними особами у кількох округах зірок шоу–бізнесу. Минув місяць виборчої кампанії — і «довірених» відкликано. Команда Тимошенко та артисти внесли відповідне клопотання до Центральної виборчої комісії — і ЦВК постановою №430 провела ротації: музиканти зосередяться на творчості, а на їхнє місце прийшли маловідомі для загалу особи, представники штабу БЮТ. Причина була очевидною відразу: творчі люди, особливо завантажені під Новий рік, не можуть займатися рутинною, бюрократичною роботою.

Отже, свою долю на зимові свята полегшили: Наталія Могилевська (довірена особа в територіальному виборчому округу №2), фронтмен гурту «ТІК» Віктор Бронюк (ТВО №14), Потап і Настя Каменських (відповідно 35 і 37 ТВО), вокаліст «Другої ріки» Валерій Харчишин (ТВО №63), фронтмен Mad Heads XL Вадим Красноокий (ТВО №82), Руслана Лижичко (ТВО №120), Ірина Білик (ТВО №145), Тарас Петриненко (ТВО №167), Олександр «Фоззі» Сидоренко та Олег «Фагот» Михайлюта із «ТНМК» (відповідно 174 і 179 ТВО), Тіна Кароль (ТВО №184), музичний керівник ВІА «Кобза» Євген Коваленко (ТВО №199), Кароліна Куєк (ТВО №205).

Утім більшість із цих співаків (або їхні прес–секретарі) вчора на прохання «УМ» прокоментувати ситуацію відмовчувалися. А кілька опитаних нами дали зрозуміти, що таке рішення леді Ю. стало для них цілковитою несподіванкою.

Політики дуже часто залучають музикантів і митців до своїх команд: існує повір’я, що відоме обличчя додасть діячеві відсотків серед електорату. Але одна справа — балотуватися у списку якоїсь політичної сили, виступати на концерті, ба навіть мовчки сидіти у парламенті. А інша справа — коли співак у силу своїх обов’язків мусить підписувати й вносити подання на офіційних спостерігачів і членів дільничних комісій в окрузі, постійно комунікувати із окружкомом тощо. А в день голосування й під час підрахунку голосів у довірених осіб узагалі буде гора роботи.

Довірена особа — «посол» кандидата в певному окрузі. Цим особам властиві вузькопрофільні функції, тому, якщо кандидат не може повністю покластися на довірену особу, він фактично втрачає свого посланця в окрузі. Але хіба це не було очевидно відразу? Єдиний обов’язок, із якими співаки–довірені особи справлялися на «відмінно», — агітація.

Цікаво, що кілька артистів усе–таки залишилися довіреними особами Юлії Тимошенко. Наприклад, Ада Роговцева та Ніна Матвієнко. Втім їм простіше: ввірені округи розташовуються в Києві, біля домівки. Із сонму довірених не випав і Олександр Пономарьов.

 

КОМЕНТАРІ

Руслана Лижичко,
переможниця «Євробачення — 2004»:

— Це цілком логічне рішення. Сприймаю його позитивно. У мене багато виїзних концертів, густий гастрольний графік, а довірена особа весь час має бути на місці, щоб підписувати документи, листи. Як співачка я продовжуватиму працювати з Тимошенко. На її підтримку маю різдвяний тур по всій Західній Україні.

 

Олександр Сидоренко (Фоззі),
«Танок на майдані Конго»:

— Зняли з реєстрації, тому що не встигали виконувати роботу довірених осіб на всі сто відсотків. Перед нами стояло завдання бути на місці в Харкові й регулярно проводити зустрічі з виборцями. Через те, що ми весь час гастролюємо по різних містах, наш статус змінено. Звісно, що я і Фагот підписували контракт із Тимошенко. Поки що на офіційному рівні ми нічого не розривали. На підтримку Тимошенко «ТНМК» виступав учора, має концерт сьогодні. Тепер просто будуть спрощені наші обов’язки, вони обмежаться агітацією зі сцени. А як нас тепер назвати — придумайте самі. ОК?