НЬЮЗ–РУМ

12.12.2009

100 тисяч

«Сто тисяч» — це тепер не тільки театральна класика, тепер сто тисяч гривень, які присуджував PinchukArtCentre молодому українському художнику — переможцю однойменної премії — перетворилися на 100 тисяч доларів — і це дві великі різниці, як кажуть в Одесі. 8 грудня в Нью–Йорку бізнесмен Віктор Пінчук оголосив про заснування нової премії Future Generation Art Prize, покликаної підтримувати нове покоління художників. Різниця Future Generation Art Prize і премії PinchukArtCentre не тільки в розмірі, а й у форматі — нова премія буде міжнародною. Заявку на участь у конкурсі можуть надсилати по інтернету художники віком до 35 років із будь–якої країни. Патронами Премії, які підтвердили свою довгострокову підтримку Future Generation Art Prize, стали найдорожчі сучасні митці Андреас Гурскі (Andreas Gursky), Деміен Хьорст (Damien Hirst), Джеф Кунс (Jeff Koons) та Такаші Муракамі (Takashi Murakami), вони консультуватимуть лауреатів та надаватимуть їм підтримку. Паралельно з виставкою номінантів буде організовано персональну виставку одного з патронів Премії. Окрім Віктора Пінчука та чотирьох патронів Премії, до її складу також увійшли Елі Броуд (Eli Broad), Дакіс Жоану (Dakis Joannou), сер Елтон Джон (Elton John) Міуччіа Прада (Miuccia Prada), а також директори музеїв: Річард Армстронг (Richard Armstrong) директор фонду та музею Соломона Гуггенхайма, Глен Д. Лоурі (Glenn D. Lowry) директор MoMA, Альфред Пакеман (Alfred Pacquement) директор Центру Помпіду, та сер Ніколас Серота (Nicholas Serota), музей Tate. Премію присуджуватимуть раз на два роки (першу присудять у 2010 році) — по черзі з «внутріш­ньою», національною, тож українські художники можуть поборотися двічі: і за 100 тисяч гривень, і за 100 тисяч доларів.

Лот для Ермітажу

Російський Ермітаж викупив на аукціоні Sotheby’s 92 акварелі — роботи російських художників XIX століття. Серед новокуплених робіт є картини Карла Брюллова, Петра Соколова, Воло­димира Гау і Ореста Кипренського. У жовтні 2009 року паризька галерея Popoff, яку в 1920 році відкрив російський емігрант і через неї скуповував у збіднілих аристократичних співвітчизників твори мистецтва, виставила на Sotheby’s свою колекцію за ціною у 2,5 млн. фунтів стерлінгів нижня межа. Оскільки за таку ціну охочих купити портрети російських красунь, офіцерів і чиновників, не знайшлося, Державний Ермітаж вийшов безпосередньо на галерею і домовився з власником про продаж, ціну оборудки, ясна річ, тримають у таємниці. Завідувач сектору нових надходжень Ермітажу Віктор Файбісович охарактеризував покупку як «щасливий збіг обставин», — пише Lenta.ru. «Фантастична колекція виявилась непроданою — і саме в цей час ми отримали для закупок суму, якої ніколи не мали, мабуть, із 1917 року».

Тепер академічні

За інформацією сайту Міністерства культури і туризму України, 7 грудня на засіданні Експертної ради МКТ надала статус академічного таким музичним колективам: камерний хор «Кантус», камерний оркестр Рівненської обласної філармонії, державний оркестр «РадіоБенд Олександра Фокіна», львівська державна чоловіча хорова капела «Дударик» із колективом–супутником — хором хлопчиків, камерний хор «Хрещатик», Севастопольський театр танцю, камерний оркестр Чернівецької філармонії.

2 «Є»

4 грудня у Києві на Подолі відкрилася друга в столиці книгарня «Є». Літературна вікторина, лотерея, дві зірки української літератури — Сашко Ушкалов і Таня Малярчук — такою була програма урочистого відкриття. Дирекція пообіцяла, що книгарня, як і решта в цій мережі, працюватиме без вихідних, і що за новою адресою теж будуть проводити літературні заходи.