НОВИНИ ПЛЮС

10.12.2009

Терор і вибори в Іраку

Позавчорашня серія з п’яти бомбових замахів у Багдаді забрала життя щонайменше 127 осіб та залишила пораненими 448. Поліція та служба безпеки поклали відповідальність за ці напади на місцеве відділення «Аль–Каїди». Ці трагічні події сталися через два дні після того, як депутати іракського парламенту прийняли новий закон про парламентські вибори, які мали відбутися 27 лютого. Замахи мали за мету зрив вибор­чого процесу, і нападникам це частково вдалося. Учора президентська рада, до якої входять президент Джалал Талабані та два віце–президенти, прийняла рішення про перенесення дати виборів на 7 березня.

Суд про незалежність Косова

У Міжнародному суді ООН в Гаазі за позовом Сербії тривають слухання справи про легітимність одностороннього проголошення незалежності сербською провінцією 17 лютого минулого року Косово. Позавчора з 45–хвилинними заявами виступили головний противник, а також головний прибічник незалежності Косова — відповідно Росія і США. Представник Росії Кирил Геворгян вказав, що одностороннім проголошенням незалежності албанці Косова грубо порушили норми міжнародного права, яке гарантує територіальну цілісність Сербії. Позицію Росії поділяють, зокрема Китай та Індія. Представник США Гарольд Хонг’ю Кох закликав залишити в силі декларацію про проголошення незалежності Косова, оскільки, на думку Вашингтона, це був єдиний вихід після етнічних чисток на Балканах. Позицію США підтримують більшість країн ЄС.

Слухання в Гаазі триватимуть до 11 грудня, але суд винесе свій консультативний вердикт, який, проте, не матиме юридичної сили, не раніше квітня 2010 року.

Наслідки пожежі в пермському клубі

Кількість жертв пожежі в нічному клубі «Кульгавий кінь» у Пермі, що сталася в ніч на 5 грудня, зросла до 124 осіб. Зокрема, від опіків помер у лікарні орендатор клубу Олександр Титлянов, передала вчора вранці РІА «Новості». Тим часом уряд області пішов у відставку у зв’язку з пожежею. У відставку пішов увесь уряд, хоча провину губернатор Пермської області та столична влада покладають на місцеву інспекцію Держбуднагляду та керівника архітектурно–планового управління: саме вони надавали дозволи на реконструцію будівлі, в якій розташувався «Кульгавий кінь», а потім не перевірили її безпечність. Нагадаємо, що днями президент Росії Дмитро Медведєв назвав окремих керівників області та власників і менеджерів нічного клубу «безвідповідальними мерзотниками».

Американці не сприймають Обаму нобеліантом

Опитування авторитетної соціологічної служби Геллапа показали, що рейтинг Барака Обами серед громадян США упав до 47 відсотків. Це найнижчий показник довіри до президентів країни з 1938 року, тобто відтоді, коли Рузвельт перебував у Білому домі шостий рік поспіль. Рейтинг Обами з початку осені тримається нижче 50%, відзначає «Ассошіейтед пресс».

Ще нижчий відсоток тих, хто вважає, що Обама гідний Нобелівської премії миру (саме завтра в Осло президенту США вручатимуть цю нагороду), — 26%. 66% американців, яких опитали соціологи Геллапа, переконані, що їхній лідер не заслужив наразі високого звання нобеліанта.

Різдво розпочнеться раніше

«Абсолютною новиною» назвала італійська газета «Кор’єре делла Сера» рішення Ватикану почати цьогорічне Різдвяне богослужіння в соборі святого Петра на дві години раніше звичайного — не опівночі, а о 22.00. Речник Ватикану Федеріко Ломбарді мотивував цей крок необхідністю «зменшити зусилля Папи Бенедикта XVI», але наголосив, що Різдвяна служба відбудеться в повному обсязі, включно зі святковим зверненням до віруючих та благословінням Urbi et Orbi («Місту і світу»). «Бенедикт XVI є старою людиною, йому 82 роки, але Ватикан невпинно запевняє, що його здоров’я міцне», — пише «Кор’єре делла Сера». І нагадує при цьому, що Папа проходить регулярні медичні обстеження, приймає ліки від тиску та має проблеми з серцем.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>