«Прем’єр працюватиме зі мною»

10.12.2009

Схоже, невдовзі після виборів Україну справді чекатимуть дострокові вибори до парламенту. Про це вже зараз заявляє кілька кандидатів у президенти. Варто додати, що хто б не став главою держави, бажання розпустити ВР у нього лише зросте: захочеться мати свою більшість у парламенті. Аналогічну думку має й Віктор Янукович — наразі найбільш рейтинговий кандидат у президенти.

«Якщо у парламенті буде створена коаліція, яка сформує уряд... Ми мусимо подивитися на парламент: чи почне він працювати стабільно, чи ефективно голосуватимуться закони і, нарешті, якими будуть пропозиції щодо формування коаліції», — розповів Янукович в інтерв’ю газеті «Коммєрсант–Україна». Голова Партії регіонів додав, що у випадку перемоги він зробить «усі висновки» до кінця березня. «Тільки–но виникнуть підозри в тому, що коаліція працює неефективно, ми, звісно ж, оголосимо дострокові вибори до Верховної Ради, і вони пройдуть 30 травня», — пообіцяв Янукович.

А очікування у Віктора Федоровича чималенькі. Зокрема, він сподівається, що людина, яка стане Прем’єр–міністром при Януковичі–Президенті, «мусить працювати зі мною», при цьому «в основі дій уряду мусить бути моя передвиборча програма». На уточнююче питання, чи спрацюється Янукович із Тимошенко, голова ПР відповів, що Ю.В.Т. навряд чи виконуватиме чужу програму. «І головне: навіть якщо погодиться — я їй не повірю», — зауважив Янукович.

Окреме слово — про позицію «регіонала» щодо російської мови. Віктор Федорович відмовився від ідеї зробити російську другою державною мовою (для цього треба міняти Конституцію). Натомість його команда вже підготувала закони, «які передбачають умови розвитку мов і культур у місцях компактного проживання носіїв мови» — інакше кажучи, йдеться про надання російській мові статусу офіційної в окремих регіонах.

 

ДО РЕЧІ

Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко звинуватив кандидата у президенти Віктора Януковича в подачі неправдивих даних про доходи. «У своїй декларації кандидата в президенти він показав на 30 млн. менше доходу за продаж квартири. І йому плювати!» — сказав Луценко на засіданні Кабінету Міністрів. Нагадаємо, Янукович задекларував за 2008 рік доходів на 4 857 923,3 гривні, при цьо­му доход від продажу нерухомого майна становив 2 674 910 гривень.