У гості до кучерявого пелікана

08.12.2009

У регіональному ландшафтному парку «Меотида», розташованому на півдні Донецької області, на узбережжі Азовського моря і частини прилеглої степової зони, зареєстровані найвищі показники збільшення числа рідкісних видів птахів у Європі. Тут, наприклад, представлені великі поселення чорноголового хохотуна, занесеного до Червоної книги України. До речі, це найбільша і дуже рідкісна чайка, яка харчується рибою.

«У цьому році в парку, — розповідає його директор Геннадій Молодан, — заснувалася і нова колонія з 40 тисяч пістрявоносих крячків, які звили тут гнізда. Такі птахи є фоновими, тобто їх проживання свідчить про наявність чистих повітря, моря тощо. Зауважу, що такої кількості пістрявоносих крячків немає ніде в Європі».

Вгніздився в парку, вперше в історії Лівобережної України, і кучерявий пелікан. Для зоологів головним є сам факт прильоту рідкісного птаха в промисловий Донбас, а не те, звідки він емігрував. Хоча, за припущеннями фахівців ландшафтного парку, пелікан міг прилетіти з території Румунії або Росії чи з дельти Дунаю. У позаминулому році птахи прилетіли зграєю в основному на Криву косу, у кількості 14 особин, і все літо придивлялися до місцевості, проте вити гнізда не поспішали. А вже цього року пелікани оселилися остаточно і навіть вивели пташенят. «Кучерявий пелікан виглядає своєрідно, — продовжує Геннадій Молодан. — У нього великий дзьоб, яким він ловить рибу, а на голові — кучері. Проживання таких мігруючих птахів у парку — свідчення наявності для них комфортних умов».

«Помітний приріст фауни, — робить висновок керівник парку, — нас не може не радувати. У той же час хотілося б, щоб місця проживання рідкісних видів птахів не обмежувалися якою–небудь незначною територією. А тому, звичайно, треба робити все для того, щоб виключити негативний вплив на фауну з боку людини».

Сьогодні туристи парку за певну плату можуть скористатися катерами та біноклями, щоб спостерігати за рідкісними кучерявими пеліканами і чорноголовими хохотунами. До речі, туристи не без підстав стверджують, що альтернативи побаченому просто не існує.

Алевтина ПИЛИПЕНКО