Удар по вертикалі

08.12.2009

Якби українська демократія була дієвою і зубастою, у Харкові все мало б бути навпаки. Тобто це представники органів місцевого самоврядування повинні були б викликати главу держави «на килим» і не відпускати доти, доки не дасть гарантію повернення їм законного права на активну участь в управлінні і своїми регіонами, і державою в цілому. Але оскільки «низи» заснули, змирилися і нічого не вимагають, Президент вирішив розбурхати їхній летаргічний сон, запропонувавши конкретний «план пробудження».

 

Цукром помазані голови

Наміри надати місцевим органам самоврядування більшої управлінської і, відповідно, фінансової самостійності лунають упродовж усіх років незалежності. Проте Віктор Ющенко нині не лише програмно озвучив основи цих свобод, а й закликав регіони разом домогтися конституційного оформлення запропонованих ініціатив і що найголовніше — їх практичної реалізації. Власне, озвучені минулої суботи у Харкові законопроекти в рамках всеукраїнських муніципальних слухань на тему «Конституційні засади організації місцевої влади» стали своєрідним вінцем трирічного діалогу Президента з керівниками місцевих громад на цю тему.

Йдеться, в першу чергу, про надання регіонам конституційного права вільно, у рамках закону розбудовувати власне життя. Теперішня система, за якої місцева громада без дозволу столиці не має права, умовно кажучи, викопати просту яму на конкретному городі, вичерпала себе, бо недієва на практиці. За словами Віктора Ющенка, 90 відсотків уряду немає реального механізму вирішення конкретних регіональних проблем. Але водночас Кабмін запропонував модель, за якою все ті ж самі далекі від регіональних громад урядовці будуть управляти 12 тисячами бюджетів. Ця узурпація фінансової системи, на думку Президента, «є крахом розвитку місцевого самоврядування» і свідчить про те, що «ми стали заручниками дуже брудних непродуктивних політичних процесів». «Мене дуже лякає, що сьогодні проводяться шоу з головами селищних рад, — каже президент, — і посипаються цукром сотні голів про те, яка буде модель бюджетного планування і що треба зробити, аби врешті–решт перевести на прямі відносини село і місто–герой Київ. Мене це серйозно непокоїть, оскільки такої моделі немає в жодній країні світу».

Згадані «прямі відносини» таять у собі небезпеку перш за все тому, що програми соціально–економічного розвитку регіонів затверджуються не з огляду на першочергові потреби конкретних міст та сіл, а завдяки лобістській активності народних депутатів. Така практика, на думку Віктора Ющенка, окрім очевидної корупції, неабияк загрожує суспільству. У тому числі й можливість зриву виборів. Ідеться не про їхне скасування, а сумнів із приводу гарантій об’єктивного волевиявлення. Можливо, 12 тисяч бюджетів якраз і потрібні урядовій кандидатці для того, аби смикати сільських голів за мотузочку, щоб видавали потрібні їй рухи. Ситуація, коли селу щось не додали, бо їхній керівник «кольором не вийшов», теж цілком імовірна. «Оця централізація, цей механізм, який узурпує фінансову владу, — вважає глава держави, — є крахом розвитку місцевого самоврядування».

Такі управлінські моделі (йдеться про урядовий законопроект «Бюджетного кодексу» і законопроект Кабміну про внесення змін до закону про місцеву самоврядність) фактично «на коліні написані» і не мають нічого спільного ні з наукою, ні з досвідом передових країн. На думку Віктора Ющенка, вони лише створюють ілюзію, що здатні виправити ситуацію щодо розподілу повноважень між органами влади і наділити регіони більшою самостійністю.

«Не спіть на волі»

На вічно болюче «Що робити?» у глави держави є кілька відповідей. По–перше, необхідно змінити сам принцип наповнення державної казни за схемою, що діє в демократичних країнах. Вона проста: національний бюджет повинен ухвалюватися лише після формування місцевих. По–друге, центральні органи влади мають лише координувати діяльність місцевих управлінських інституцій, стежачи за дотриманням ними законності прийнятих рішень. А не так, як це є зараз, коли без дозвільного підпису столичного чиновника селищний голова фактично безправний і тотально залежний.

Відповідні законопроекти глава держави вже готовий подати на розгляд Верховної Ради, але він переконаний у тому, що без підтримки регіональних громад парламент навряд чи їх ухвалить. «Мій заклик до вас полягає лише в одному, — звернувся він до учасників слухань, — як говорив Тарас Шевченко: «Не спіть на волі». Реформа, від якої виграє місцева самоврядність, повинна починатися від вас».

Віктор Ющенко також повідомив, що через кілька днів подасть до Верховної Ради законопроект про вибори до місцевих органів влади, базовим положенням якого буде повернення до мажоритарної виборчої системи. Практика, коли місцеві органи самоврядування формуються не з мешканців громади, а привезених звідкілясь партійних функціонерів, на його думку, не виправдала себе і потребує змін.