Наша мета — 2010

05.12.2009
Наша мета — 2010

Віктор Ющенко зустрічає на Банковій Фредріка Райнфельдта і Жозе Мануеля Баррозу. (Фото Рейтер.)

Тринадцятий саміт Україна—ЄС став для Євросоюзу першим «виходом у світ» після набуття чинності Лісабонської угоди (аналогом європейської Конституції). Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу, прем’єр–міністр Швеції – держави, яка зараз головує в ЄС, — Фредрік Райнфельдт та комісар Євросоюзу із зовнішніх відносин Беніта Ферреро–Вальднер приїхали до Києва з дещо критичним настроєм. Останніми тижнями перед самітом було очевидно, що угоду про асоціацію між Україною та ЄС цього року підписати не вдасться, адже українські дипломати не раз наголошували: вкластися в такі короткі строки, не поступившись національними інтересами, нереально. Проте, зважаючи на реформи в самому ЄС та передвиборчу ситуацію в Україні, ми отримали максимум: європейці назвали приблизну дату підписання угоди про асоціацію — до кінця 2010 року.

 

Прохолодний клімат

Різниця у підходах проявилася вже в попередній оцінці сторонами питань, які стояли на порядку денному. Якщо українці наголошували на просуванні вперед у питаннях політичної асоціації з ЄС, створенні зони вільної торгівлі та запровадженні безвізового режиму, то «єврокерманичі» їхали до Києва, аби поговорити насамперед про зміни клімату, світову економічну та фінансову кризу й енергетичну безпеку. Окремо наголошувалося, що Баррозу буде в Києві «суворий, але справедливий»: похвалить прогрес, проте закличе дати новий поштовх реформам. Розуміючи, що перед президентськими виборами ЄС не робитиме «різких рухів», нічого екстраординарного не очікували і в Києві. За висловом Президента України Віктора Ющенка, нинішній саміт мав слугувати лише для «досягнення проміжних компромісних рішень».

Плюси і мінуси

Відкриваючи саміт, Віктор Ющенко привітав Швецію з успішним головуванням у ЄС, під час якого нарешті набула чинності багатостраждальна «конституція» Європейського Союзу. Президент зосередився на проблемах, які не дозволили вже вчора підписати угоду про створення зони вільної торгівлі з ЄС. На думку глави держави, процес загальмували як реформування всередині Євросоюзу, так і світова економічна та фінансова криза. Не оминув Ющенко і внутрішньоукраїнських каменів спотикання. «Невиконання урядом у повному обсязі зобов’язань, взятих перед міжнародними фінансовими організаціями, значно ускладнило переговорний процес», — зазначив Президент. За його словами, не сприяє швидкому просуванню переговорів і те, що «український парламент став заручником внутрішньополітичної кризи». Водночас глава держави запевнив гостей, що ця криза тимчасова і незабаром ситуація у країні повинна стабілізуватися.

Однак, за словами Ющенка, під час січневих виборів 2010 року Україна опиниться на роздоріжжі. «Йде змагання двох концепцій: далі йти до «європейського дому» чи повертатися назад і жити вчорашнім днем. Останнє підтримують провідні мої конкуренти, — наголосив В. Ю. — Це іспит для українського суспільства і для політики євроінтеграції. Не можна допустити демонтажу курсу на євроінтеграцію».

У відповідь Жозе Мануель Баррозу зауважив, що «нам багато ще треба зробити, аби реалізувати амбіції нашого партнерства». Голова Єврокомісії наголосив, що Україна мусить знову повернутися до угоди з Міжнародним валютним фондом, а після виборів із новими силами взятися за серйозні реформи. За словами Баррозу, відновлення угоди з МВФ для України має стати пріоритетом найближчих місяців. Також очільник Єврокомісії закликав надалі поглиблювати співпрацю в рамках Східного партнерства.

«Часто нам здається, що обіцянки реформ виконуються тільки почасти і слова не завжди супроводжуються діями», — закинув Баррозу. Але результати саміту оцінив, швидше, позитивно. Голова Єврокомісії наголосив, що всі переговори стосовно укладення угоди про асоціацію Україна—ЄС мають завершитися до кінця 2010 року. Віктор Ющенко, у свою чергу, повідомив, що впродовж учорашньої зустрічі вдалося завершити переговори по всіх статтях майбутнього договору, крім тих, які стосуються зони вільної торгівлі.

У сухому залишку

За результатами ХІІІ саміту «Україна—ЄС» сторони підписали три основні документи: «Третій спільний звіт про прогрес у переговорах стосовно укладення угоди про асоціацію між Україною та ЄС», який зафіксував досягнення переговорного процесу на сьогодні й відзначив значний прогрес, досягнутий у переговорах упродовж останнього року, «Четвертий спільний звіт про стан виконання Меморандуму про взаєморозуміння між Україною та ЄС про співробітництво в енергетичній сфері», а також «спільну доповідь старших посадових осіб щодо прогресу в розвитку безвізового діалогу».

Щодо останнього, Президент Ющенко відзначив значний прогрес у просуванні до безвізового режиму з Євросоюзом. «Упродовж останнього року кількість українців, які відвідали ЄС, зросла у 2,5 раза, — сказав глава держави. — 40 відсотків із них поїхали до Євросоюзу із безкоштовними візами».

Сторони також відзначили успішне завершення підготовки до приєднання України до Європейської угоди про енергетичне співробітництво. «18 грудня в Загребі ми очікуємо позитивного рішення для України в цьо­му питанні», — сказав Мануель Баррозу. Окремо заступник міністра внутрішніх справ Василь Мармазов та директор Європейського поліцейського офісу (Європол) Роб Вейнрайт підписали стратегічну угоду про співробітництво між Україною та Європейським поліцейським офісом. Вона має на меті «запобігти та протидіяти будь–яким формам міжнародної злочинності, проявам терористичних загроз, торгівлі людьми, наркотиками та іншими психотропними речовинами». Також угода передбачає обмін оперативною інформацією між правоохоронцями України та ЄС.