Чи легко Росію любити?

05.12.2009
Чи легко Росію любити?

Олександр Подрабінек.

«Я народився у Росії. Це моя країна, і я маю залишатися в ній, як би не було важко тут і легко на Заході. Скільки зможу, захищатиму тих, чиї права так брутально зневажаються в нашій країні», — писав Олександр Подрабінек у 1977 році, коли КДБ запропонував йому емігрувати. Інакше, мовляв, доведеться відкривати на нього «кримінал». Подрабінек відповів у відкритому листі, що, звісно, не хоче сидіти у тюрмі. Він знає, що на Заході за ним «не ходитимуть назирці четверо агентів, погрожуючи побити чи штовхнути під поїзд», і що там не посадять у концтабір за спроби захистити безправних і уярмлених. Але він залишається на Батьківщині. Відбувши після цього кілька років у совєтському концтаборі, правозахисник не змінився. У 2009 році, після чергового «антирадянського» виступу журналіста, йому знову погрожують, намагаючись витіснити з Росії. Щоб не був прикладом для співвітчизників. На 7 грудня заплановано перше судове засідання над 56–річним Подрабінеком за позовом «ветеранів» і про­кремлівського молодіжного руху «Наші». Від журналіста вимагають, зокрема, півмільйона рублів «компенсації за моральні збитки».

 

«Вони не приватизували любов до Росії...»

— Пане Олександре, приводом для переслідування стала стаття «Як антисовєтчик антисовєтчикам» в інтернет–виданні «Єжедневний журнал», де ви коментуєте розпорядження про зняття вивіски «Антісовєтская» з шашличної на Ленінградському проспекті, навпроти готелю «Совєтскій» у Москві...

— 15 років тому таке важко було б уявити... Пафос статті в тому, що вчорашня номенклатура, колишній секретар ЦК КПРС, нині керівник Ради ветеранів війни, праці й правоохоронних органів Долгіх домігся у влади зняття вивіски «Антісовєтская». Мене цей факт обурив, і я звернувся до всіх ветеранів, які писали йому свої скарги на вивіску. І, може, доволі емоційно і різко висловив свою думку про те, що вони не приватизували любов до Росії, що не вони одні дбають про неї і не лише вони були ветеранами. Тому що були ветерани боротьби з комуністичним режимом і вони гідні більшої шани, ніж ті, хто захищав радянську владу.

— У крамничці московського Музею сучасної історії Росії покупцям пропонують, зокрема, чотири різновиди «кишенькових» портретиків Сталіна, які не на стіну треба чіпляти, а завжди з собою носити... Невже не можна консолідувати країну на російській ідеї? Чому мусується саме ідея радянська?

— Це питання не історичне, а політичне. Реставрація совєтської системи — це питання не минулого, а майбутнього. Нинішня російська влада намагається створити систему управління, подібну до совєтської. Для цього використовує її окремі елементи, символіку, ритуали, намагається повернути масову психологію того часу. У цьому річищі повернено гімн СРСР, ім’я Сталіна, культ перемоги, який зась критикувати. Посягання на ці святині минулого вважається посяганням на політичне майбутнє, що уявляється російським політтехнологам.

— Чому тема Голодомору й УПА вважається такою страшною для нинішньої Росії? Бо може «зруйнувати ідентичність росіян»?

— Думаю, ідентичність росіян неможливо зруйнувати, оскільки її не існує. У Росії народ не усвідомлює себе як нація. І це спричинено, на мою думку, десятиліттями деморалізації — національної, культурної, політичної. До того ж народ насправді не цікавиться темою Голодомору чи УПА, та й справжнього неприйняття українців немає. Просто сьогодні є певна недружня політика стосовно України та Грузії, і суспільство в’яло підтримує її, оскільки йому товчуть про це з телевізора.

«Україна не винна, що в Росії не відбулося Майдану»

— Що вам найбільше запам’яталося з листування із Василем Стусом?

— Певно, його пророчі слова... Він писав мені: «Саша, ніколи не довіряйте тим, хто до вас у засланні приходить і набивається в друзі. То переважно провокатори». Потім, коли мене посадили, підтвердилося, що чимало людей, які до нас приходили на засланні, виявилися стукачами. Ми зі Стусом були в сусідніх районах — він у Магаданській області, я в Якутії. Ми листувалися. У нас була ідея зустрітися на межі кордонів районів (там і Мустафа Джемільов був у сусідньому районі) влітку 1980 року. Але напередодні нас знову стали саджати. Ми не встигли познайомитися — Василь загинув.

Ми дружили в зоні зі Славою Чорноволом. Багато говорили про шляхи розвитку країни. Він обстоював ідею української національної незалежності, я наполягав на створенні правової держави, де інтереси всіх націй поважаються так само, як і інші людські права. Це були доволі схоластичні суперечки. Вели ми їх, пригадую, за будівлею лазні (Сміється. — Ред.), перед забороненою зоною з колючим дротом. І ця картина розмов на тлі тюремного антуражу показувала, що наші суперечки спрямовані далеко–далеко в майбутнє. Яке, втім, скоро настало. До речі, думаю, що в таборах у багатьох дисидентів — у росіян та інших — був зруйнований стереотип, що склався в совєтському суспільстві стосовно українських повстанців. З піонерських років нам вдовбували офіційну совєтську версію про те, чим була Організація українських націоналістів і хто такий Степан Бандера. А в спілкуванні з повстанцями погляди у багатьох змінювалися.

— Був час, коли росіяни мріяли про свій Майдан і Україна готувалася в цьому допомогти. Чи не лежить провина на Україні за те, що цього не сталося?

— Ні, Україна не винна в тому, що в нас не відбулося Майдану і Помаранчевої революції. Взагалі, за всі біди, які відбуваються в Росії, відповідальними є росіяни. Нікого іншого не можна звинувачувати за те, що в Росії такий безлад і політична необлаштованість. Але, звісно, міжнародна підтримка демократичної опозиції в Росії була б дуже доречною. Такої підтримки немає. До речі, коли говорять, що в Росії неможливо вийти з замкненого кола, неможливо нічого змінити, я завжди наводжу приклад України. У нас подібний досвід, майже однакова історія останніх століть, однак Україна ж змогла вибратися...

— В Україні, як і в Росії, не відбулося люстрації. Чи не свідчить це про перспективи такого ж повернення до совєтського минулого?

— Момент засудження комуністичного минулого є дуже важливим для можливостей розвитку, для майбутнього. Що такої люстрації, декомунізації не відбулося — для Росії це біда. Для України це також дуже важливо. Та насправді це ніколи не пізно. Чим раніше поставлено крапку над ганебним і жахливим минулим, тим швидше відкривається дорога для майбутнього.

Радянський досвід у зовнішній російській експансії

— Світ побоюється Росії як держави національної чи «совєцької»?

— Звісно, чимало країн боїться Росію саме через тривалий «совєцький» досвід, який виявлявся у зовнішній російській експансії. Для того, щоб цей страх подолати, аби Росія не була страховищем у міжнародному співтоваристві, потрібно небагато — у Росії має бути демократична змінювана влада, конкурентна політична боротьба. Тоді ідея зовнішньої експансії, гадаю, відразу ж відійде на другий, третій, а то й десятий план.

— Чи розробляє хто «альтернативну» стратегію Росії? Не як помічниці всіх народів», а спрямовану на власний внутрішній розвиток?

— Експансія властива майже кожній недемократичній владі. Це частина звичайної — не кажу хорошої — історії багатьох країн. Але в Росії така політика на якомусь етапі зафіксувалася, і країна «закрижаніла» в ХІХ столітті. Утім не можна сказати, що в Росії немає ідей розвитку, альтернативного імперському. Інше питання — наскільки вони популярні і чи мають підтримку в суспільстві. І наскільки серйозно вони розробляються в політичному класі. І тут можна лише пошкодувати, що вони не є домінантними.

 

ДОСЬЄ «УМ»

Олександр Подрабінек

Народився 1953 року в м. Електросталь Московської області. У 1974 році закінчив фельдшерське училище, працював у Москві в «швидкій допомозі». У правозахисному русі — з початку 1970–х. У 1977 році підготував збірник «Каральна медицина» про використання психіатрії в СРСР для боротьби з інакодумцями. У січні 1977–го став одним із засновників Робочої комісії з розслідування використання психіатрії з політичною метою. 1978 року Подрабінека арештували за «наклепи на радянський лад» і засудили на п’ять років заслання у Сибіру. У 1980 році повторно арештований у засланні (Якутія) за статті в закордонній пресі, поширення самвидаву. Засуджений до 3,5 року таборів.

Коли совєтський суд визнав українського правозахисника, одного з засновників Української гельсінської групи Олексу Тихого «винятково небезпечним рецидивiстом», Подрабінек разом із Петром Григоренком і Андрієм Захаровим виступив на його захист. Обстоював права депортованих кримських татар.

У 1987 році став головним редактором правозахисної газети «Експрес–Хроніка». У 1990 році зустрічався у Празі з відомим дисидентом Володимиром Буковським, закликав його повернутися до Росії і очолити демократичну опозицію. Після розвалу СРСР не раз наголошував, що через відмову радикально порвати з тоталітарним минулим та здійснити люстрацію Росія втратила шанс перейти до демократичного ладу.

З 2000 р. — головний редактор правозахисного інформаційного агентства «Прима–News». Був другом відомої журналістки–правозахисниці Анни Політковської, убитої на замовлення влади в 2006 р. Захищає права і гідність білорусів і громадян Росії. У березні 2006 року його затримали на 15 діб у Мінську на мирному мітингу опозиції. У жовтні 2008 року опублікував у «Єжеднєвном журналє» статтю «Голодомор в Україні — злочин проти людства», яку передрукувала українська газета «День».

  • 82% членів Американської торгівельної палати в Україні вважають боротьбу з корупцією пріоритетом №1 для України

    Результати дослідження сприйняття корупції в Україні серед членів Американської торговельної палати показують, що бізнес, на жаль, наразі не спостерігає суттєвого прогресу у боротьбі з корупцією, однак сподівається на покращення ситуації у 2016 році. >>

  • Україна і семеро гігантів

    Для проведення свого чергового саміту лідери країн «Великої сімки» (а точніше, господиня заходу, Німеччина) обрали справжній райський куточок. Мальовничий замок Ельмау, неймовірної краси краєвиди Баварських Альп, чисте гірське повітря з гіркуватим присмаком цілющих трав, мелодійне калатання дзвіночків на шиях флегматичних альпійських корів... Ну як працювати в такій розслаблювальній атмосфері? >>

  • Шлях через Україну

    Лідери «Великої сімки» не лише говорили про Україну на саміті в Баварських Альпах — дехто з них туди й поїхав «транзитом» через Київ. Окремо варто наголосити на візиті прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе — першого в історії двосторонніх відносин між нашими країнами. >>

  • Дружнє плече на шляху до ЄС

    Сьогодні в Ризі стартує саміт програми Європейського Союзу «Східне партнерство». Уже відомо, що про скасування візового режиму з ЄС для України на цьому саміті не повідомлять — наша держава не встигла виконати й половини пунктів Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), необхідних для надання безвізового режиму. >>

  • Кордони для «Лікарів без кордонів»

    Держдума Росії ухвалила законопроект про «небажані» в Росії іноземні та міжнародні неурядові організації. Згідно з документом, ідеться про неурядові організації, які «створюють загрозу основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни та безпеці держави». >>

  • Кому мінімум, кому — банкрутство

    Немає сумнівів, що Євросоюз є корисним для його членів міждержавним утворенням. Але навіть у дружній родині конфліктів не уникнути. Європейська Комісія розпочала процедуру проти Німеччини за порушення союзного закону про мінімальну оплату праці. >>