Максимальний результат за мінімуму зусиль

05.12.2009
Максимальний результат за мінімуму зусиль

У Донецьку футболісти «Брюгге» з перших хвилин орієнтувалися на нічию, тому намагалися грати обережно. (Фото Рейтер.)

Усе–таки мотивація — великий фактор у спорті. У четвер увечері було очевидно, що «Шахтар», вирішивши проблему виходу до наступного раунду Ліги Європи ще в матчі проти «Тулузи», на поєдинок із «Брюгге» вийшов надто розслабленим. Найнебезпечніші моменти «гірники» створили лише під кінець зустрічі, коли на полі з’явилися спраглі до гри Костянтин Кравченко та Маріуш Левандовський. Саме польський «опорник» мав приносити перемогу «помаранчево–чорним» ударом головою з п’яти метрів, але не влучив у порожній кут. А гості з Бельгії, які добре пам’ятали домашній розгром двомісячної давнини, на поле «Донбас–арени» вийшли з чітким наміром привезти з України бодай очко, що вони і зробили.

 

А ще ми дисципліновані…

Можна зрозуміти вісьмох донецьких легіонерів, які вийшли в стартовому складі і не збиралися «гризти траву» заради коефіцієнту України в рейтингу УЄФА. Хай скільки Мірча Луческу й Рінат Ахметов говорять про престиж клубу та потребу перемагати в кожному матчі, але за такої турнірної ситуації більшість мимоволі задумається про зимові канікули. А якщо не про це, то хоча б про три наступні матчі національної першості, які «шахта» зіграє до 12 грудня — нічогенький графік.

Шкода, що господарі не продовжили переможну серію в єврокубках до п’яти матчів. З іншого боку, «на Європі» наш віце–чемпіон не програє вже 15 поєдинків (якщо не враховувати поразки в дуелі за Суперкубок). «Гірники» на «Донбас–арені» вперше не виграли й не забили бодай м’яч, але досі залишаються непереможними на новому стадіоні.

Команда Мірчі Луческу залишається найдисциплінованішою серед усіх учасників Ліги Європи. До п’ятого туру «шахтарі» мали лише по два «гірчичники» на пару з латвійським «Вентспілсом». Тепер же найчемнішими є тільки донеччани: проти «Брюгге» отримав попередження лише Даріо Срна, а латиші додали собі в пасив три жовті картки.

Мінуси для Румунії

П’ятий тур ЛЄ став щасливим ще для трьох клубів — ПСВ, «Атлетика» та «Спортинга», які пробилися до наступного етапу. Услід за «Тімішоарою» та «Стяуа» втратила шанси на вихід до «плей–оф» ще одна румунська команда — «Клуж». Не надто гарні шанси в бухарестського «Динамо», яке для продовження участі в Лізі Європи в останньому турі має перемагати «Панатинаїкос» у Греції.

Українців тішать такі результати Румунії, яка переслідує нас у рейтингу коефіцієнтів УЄФА. Наразі ми на сьомій позиції (39,350 бала), а наші південно–західні сусіди — на восьмій (38,991). Поки що румуни мають п’ять команд у єврокубках, а ми — дві. Чим менше румунських делегатів залишиться в Європі, тим спокійніше ми будемо почуватися в боротьбі за додаткові привілеї в наступних континентальних клубних турнірах.

 

ТАБЛО

Ліга Європи. Груповий етап. 5–й тур

Група J

«Тулуза» (Франція) — «Партизан» (Сербія) — 1:0 (Бротен, 54)

«Шахтар» (Україна) — «Брюгге» (Бельгія) — 0:0

«Шахтар»: П’ятов, Рац, Срна, Ракицький, Гюбшман (Левандовський, 80), Кучер, Фернандіньйо, Жадсон (Кравченко, 71), Ілсіньйо, Л. Адріано, Вілліан

«Брюгге»: Стейнен, Хуфкенс, Клюковськи, Сонк (Акпала, 84), Блондель (Варгас, 67), Сімайс, Донк, Герертс, Алькарас, Перишич (Оджіджа–Офоє, 69), Даман

Попередження: Срна, 67 — Сімайс, 36; Сонк, 69; Клюковськи, 75; Стейнен, 85

Суддя — Сабо (Угорщина)

Донецьк, «Донбас–арена», 46 089 глядачів.

Турнірна таблиця

І В Н П М О

1. «Шахтар» 5 4 1 0 14–2 13

2. «Брюгге» 5 2 2 1 9–8 8

3. «Тулуза» 5 2 1 2 6–10 7

4. «Партизан» 5 0 0 5 5–14 0

Група D

«Вентспілс» (Латвія) — «Герта» (Німеччина) — 0:1, «Спортинг» (Португалія) — «Херенвен» (Голландія) — 1:1.

Турнірне становище: «Спортинг» — 11, «Герта» — 7, «Херенвен» — 5, «Вентспілс» — 3.

Група Е

«Фулхем» (Англія) — ЦСКА (С, Болгарія) — 1:0, «Рома» (Італія) — «Базель» (Швейцарія) — 2:1 (Тотті, 32 (пен.); Вучинич, 59 — Х’югель, 18).

Турнірне становище: «Рома» — 10, «Базель» — 9, «Фулхем» — 8, ЦСКА — 1.

Група F

«Галатасарай» (Туреччина) — «Панатинаїкос» (Греція) — 1:0, «Динамо» (Бх, Румунія) — «Штурм» (Австрія) — 2:1.

Турнірне становище: «Галатасарай» — 13, «Панатинаїкос» — 9, «Динамо» — 6, «Штурм» — 1.

Група К

ПСВ (Голландія) — «Спарта» (Чехія) — 1:0, «Копенгаген» (Данія) — «Клуж» (Румунія) — 2:0.

Турнірне становище: ПСВ — 11, «Копенгаген», «Спарта» — 7, «Клуж» — 3.

Група L

«Аустрія» (Австрія) — «Атлетик» (Іспанія) — 0:3, «Вердер» (Німеччина) — «Насьональ» (Португалія) — 4:1.

Турнірне становище: «Вердер» — 13, «Атлетик» — 10, «Насьональ», «Аустрія» — 2.

 

ПІСЛЯМОВА

Мірча Луческу, головний тренер «Шахтаря»:

— Вийшов непоганий матч, гравці швидко рухалися по полю всі 90 хвилин. Було багато ударів по воротах, гольових моментів. Перемогти нам завадив «Брюгге», який грав дисципліновано. Із перших хвилин бельгійці показали, що гратимуть на нічию, аби в останньому турі поборотися за «плей–оф». А я вітаю свою команду з першим місцем у групі.

 

Адрі Костер, головний тренер «Брюгге»:

— Ми не стали сильнішими, але моя команда таки почала діяти краще. Ми зробили ставку на щільну гру в захисті. Результатом задоволені: це очко дозволить нам із більшою впевненістю боротися за вихід із групи. До того ж я випустив напівосновний склад, адже хотів поберегти ключових виконавців перед поєдинком із «Тулузою».