І згине тьма!

03.12.2009

Освітлення тернопільських вулиць, за винятком хіба що центру, залишає бажати кращого. І хоч наприкінці жовтня виконком Тернопільської міської ради ухвалив рішення про виділення додаткових коштів для покращення вуличного освітлення, ті 50 тисяч гривень призначені, знову ж таки, на вирішення проблеми в центральній частині міста — зокрема, пішохідній історичній частині та парку імені Тараса Шевченка. Однак нещодавно обласний центр здобув можливість справді кардинально покращити освітлення своїх вулиць і навіть дворів та міжбудинкової території.

Компанія «Шредер» (має стосунок до колись надпотужного і відомого далеко за межами України виробничого світлотехнічного об’єднання «Ватра») виграла запроваджений Міністерством комунального господарства тендер на виконання робіт із реалізації у Тернополі проекту «Реконструкція вуличного освітлення із впровадженням енергозберігаючих технологій». Цим проектом передбачається вдосконалення освітлювальної мережі відповідно до найсучасніших стандартів та встановлення енергозберігаючих ламп. А також — облаштування диспетчерського пункту з відповідним програмним забезпеченням, куди постійно надходитиме вся інформація щодо світлового забезпечення міста. За словами керівника «Тернопільміськсвітло» Юрія Козіцького, нове обладнання допоможе, зокрема, здійснювати програмне керування процесом вмикання–вимикання освітлення упродовж доби та регулювання напруги в мережі в неробочий час. Узагалі ж цей проект є логічним продовженням попереднього, розпочатого у 2001–му році. Але якщо тоді акцент робився на вдосконаленні освітлення центральних та так званих магістральних вулиць, то зараз займатимуться монтажем та переоснащенням внутріквартального освітлення.

Вартість проекту становить 1,7 мільйона гривень, з яких 395 тисяч на умовах співфінансування буде виділено з міського бюджету Тернополя, а решту — зі стабілізаційного фонду держбюджету. За підрахунками фахівців, окупиться він приблизно за три роки.