Бранець на мільйон доларів

03.12.2009
Бранець на мільйон доларів

Бранця прив’язали до ліжка і постійно напоювали клофеліном. (Фото надане ГУМВС України в Черкаській області.)

Успішну спецоперацію провели оперативники ГУБОЗ МВС спільно з черкаськими колегами: без «шуму і пилу» вони пов’язали банду з семи осіб, котра тримала в заручниках брата бізнесмена і в обмін на його життя вимагала мільйон доларів викупу. Операцією особисто керував начальник черкаського УБОЗ Ігор Грушевський, а начальник обласної міліції Микола Лушпієнко постійно тримав її на особистому контролі.

 

Або гроші, або відео страти

Як розповіла «УМ» речник обласної міліції Наталя Таран, ця кримінальна історія розпочалася з того, що на мобільний телефон приватного підприємця, котрий саме їхав відпочивати у Крим, пізно ввечері надійшло СМС–повідомлення з телефону його старшого брата. Текст шокував бізнесмена:«Твій брат у нас. Завтра їдь до Черкас, отримаєш ін­струкції. Машину брата забери біля театру. В міліцію краще не дзвони».

Усю ніч і наступний день чоловік не міг знайти собі місця, в голові була лише одна думка — чи це жарт, чи справді злочин? Дзвінок розвіяв сумніви: незнайомець цікавився, чому Володимир не забрав авто і переконливо рекомендував поставитись до всього серйозно. Злочинці погрожували бізнесмену, що не побачить брата живим, якщо не зважатиме на їхні інструкції та настанови. І порадили не гаяти часу — бігти в під’їзд до рідної тещі та з поштової скриньки забрати залишений спеціально для нього лист із вказівками, що робити далі.

У черкаській міліції кажуть, що брат «полоненого», не знаючи, як правильно діяти, трохи згаяв дорогоцінний час. Оскільки спочатку пішов не до правоохоронців, а «почав звертатись по допомогу до різних політичних діячів, партій, впливових осіб». У листі ж викрадачі поставили вимогу: якщо впродовж десяти днів він не збере і не передасть їм мільйон доларів, то не тільки брат загине, а ще й викрадуть когось уже з його сім’ї. А щоб підприємець не сумнівався у заявлених намірах, пообіцяли передати відеозапис вбивства брата. Лише після цього чоловік попросив допомоги в міліції.

За словами Наталі Таран, правоохоронці практично відразу оперативним шляхом змогли встановити особи двох причетних до цієї справи, відпрацювали схему їхнього спілкування, дізналися про те, яку саме кримінальну роль вони грали у викраденні. Далі дізналися, хто керує бандою, де саме утримують бранця, як його охороняють. Після цього розпочалася основна фаза операції з визволення заручника. І хоча викрадачі вдало конспірувалися — плутали сліди, змінювали телефони, надсилали бізнесмену нові інструкції, але нарешті таки призначили день та місце передачі викупу.

Біле простирадло не «позеленіло»

Отже, черкаський бізнесмен повинен був на власному авто та з відкритими вікнами поїхати в бік Канева, а потім повернути на інший шлях. На одній із польових доріг чоловік мав увімкнути світло в авто, а побачивши на полі біле простирадло, під’їхати й кинути на нього мільйон «баксів». Лише після цього злочинці обіцяли повідомити місце, де бізнесмен мав забрати свого брата.

«Ми добре усвідомлювали, що наше головне завдання в цій ситуації — за будь–яку ціну зберегти життя бранця, — розповідає начальник черкаського УБОЗу Ігор Грушевський. — Тому вирішили провести операцію затримання членів організованої злочинної групи та звільнення заручника одночасно. Це один із тих небагатьох випадків, коли чітко спланована спецоперація дозволяє проводити затримання не під час передачі грошей, коли є ризик того, що може постраждати заручник, якого утримують інші зловмисники, а до цього».

...Ще за дві години до призначеного часу заручника було звільнено, а бандитів «запаковано» в наручники. Загалом міліція затримала сімох викрадачів. П’ятеро з них вже мали проблеми із законом і знають, що таке нари не з розповідей чи кіно. Серед затриманих був і 51–річний знайомий того самого бізнесмена! Саме він керував бандою викрадачів, розписавши кожному з них відповідні обов’язки. Він же спланував викрадення: зателефонував братові підприємця і попросив під’їхати ввечері на зустріч до міського парку 50–річчя Перемоги. Мовляв, «є розмова про товар для магазину, в якому ти працюєш». Але про товар не говорили. Чоловіка, котрий нічого поганого не чекав від знайомого, бандити скрутили, зв’язали, запхали в авто і насильно за допомогою лійки залили до рота горілку з клофеліном. Чоловік знепритомнів.

Безпомічну жертву спочатку переховували в одному з дачних кооперативів неподалік Черкас, а потім перевезли до захаращеного покинутого сільського будинку на Одещині, де утримували в цілковитій темряві, прив’язали ланцюгами до ніжки металевого ліжка. «Руки і ноги бранця були міцно зв’язані шкіряними, клепаними залізом, наручниками, в їжу нещасного постійно підмішували сильнодіючі психотропні препарати, — зазначає Наталя Таран. — Чоловіка били й примушували начитувати на диктофон звернення до брата, щоб той якнайшвидше знайшов гроші».

Нині вся компанія шукачів легких грошей під вартою. У них вилучено роздруківки тих самих інструкцій, записи голосу бранця, оргтехніку. Звільнений заручник після пережитого в полоні жахіття перебуває в лікарні й потроху приходить до тями. Його стан лікарі називають задовільним.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Працівники Запорізького обласного УБОЗ викрили банду з чотирьох мешканців Кременчука, яка практикувала розбійні напади на експедиторів на автошляхах семи областей. Як встановили оперативники, впродовж 2006—2009 років бандити через мережу інтернет підшукували замовлення на вантажоперевезення і домовлялися з клієнтами, пропонуючи вигідні умови доставки. Це спокушало замовників, і вони не дуже ретельно перевіряли надані фіктивні ліцензії. Бандити підганяли за товаром власні вантажівки з підробленими номерними знаками, технічними паспортами та водійськими посвідченнями. А маршрути спеціально обирали так, щоб частина рейсу припадала на ніч. Уночі перевізники нападали на експедиторів, насильно поїли горілкою та непритомними залишали на узбіччі дороги. А товар зникав у невідомому напрямку. Слідством доведено причетність учасників угруповання до трьох розбійних нападів. Зокрема, на автошляху «Запоріжжя—Донецьк» вони напали на експедитора та заволоділи вантажем — 24 тонни міді на суму 850 тисяч гривень. На Кіровоградщині їхньою «здобиччю» також стала мідь на 700 тисяч гривень, а на Полтавщині — 20 тонн кольорового металу, який вони продали за 100 тисяч доларів США. За цими фактами слідчими порушено кримінальну справу згідно ч. 4 ст. 187 КК (розбій). Наразі перевіряється причетність затриманих ще до семи аналогічних розбоїв, скоєних на автошляхах України.

  • І нема на то РАДИ

    Бурхливі політичні пристрасті розгорілися у районному центрі Карлівка, що на Полтавщині, перед обранням голови районної ради. Коаліція у складі депутатів від «Батьківщини», «Блоку Петра Порошенка» та «Свободи» висунула тоді кандидатуру Петра Світлика. >>

  • Вижити за лінією фронту

    Бійця АТО, який приїхав додому на реабілітацію після поранення в зоні бойових дій, уже з новими численними травмами голови госпіталізували до реанімації. За його життя борються лікарі у Вінницькому військово-медичному центрі. >>

  • Школа войовнича

    Батькам школярів добре відома ситуація, коли син чи дочка приходять зі школи і скаржаться на однокласників — той б’ється, той обзивається, а той і взагалі проходу не дає. >>

  • ЗалізоБЕТОНні докази

    Про тривалу відсутність мешканки Вінницького району заява в поліцію надійшла від брата зниклої лише 10 жовтня, оскільки той сам намагався знайти сестру й до останнього не вірив, що її немає серед живих. >>

  • Шукайте жінку

    Відомо, що 55-річний підприємець із Туреччини займався вантажними перевезеннями різних товарів та у справах часто відвідував Миколаїв. Саме в цьому південному місті йому влаштували справжню пастку, знаючи про його підвищену пристрасть до молоденьких дівчат. >>

  • Пані невДАЧА

    Дачники стверджують, що бачили їх за цим заняттям і навіть знають в обличчя. Правоохоронці ж у листах повідомляють, що ведуть слідчо-розшукові дії. Ця історія майже анекдотична. І з неї можна було б посміятися, якби все не було так сумно. >>