День «завалів»

02.12.2009
День «завалів»

Не парламент, а хата–читальня. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Учора для початку депутати мусили розібратися з регламентом. Як відомо, Конституційний Суд визнав неконституційним документ, за яким працював парламент, — закон про організацію і порядок діяльності Верховної Ради. Цей акт важко назвати законом, бо він складався з одного (!) речення. Відтак парламенту треба було схвалити закон, який упорядковував би її роботу.

Трішки підґрунтя: власне, сам закон було ухвалено ще 22 жовтня 2009–го, до рішення КС. Зміст закону був майже ідентичним тому, що застосовувався у парламенті весь рік. Ухвалюючи новелу, депутати не приховували: закон приймають через те, що Президент звернувся до Конституційного Суду — тож був ризик, що «тимчасовий регламент» знову скасують.

Заступник глави секретаріату Президента Ігор Попов зазначив із цього приводу: «Виступи низки депутатів під час пленарного засідання Верховної Ради 22 жовтня засвідчили, що депутати, схоже, вирішили випередити найбільш передбачуване рішення КС із метою його нейтралізації та продовження роботи парламенту відповідно до регламенту, який і надалі не матиме статусу закону».

Ігор Попов представляв у парламенті позицію Президента, який наклав вето на закон від 22 жовтня. Листопадове рішення Конституційного Суду засвідчило, що, відхиляючи документ, Ющенко мав абсолютну рацію: Регламент треба ухвалювати у форматі закону, а не «бланкетним» актом. Незважаючи на це, Верховна Рада подолала вето Президента: «за» проголосувало 384 депутати.

Депутати обурилися тим, що Віктор Ющенко не дозволяє ВР самотужки укласти правила своєї роботи. «Був такий англійський філософ Томас Гоббс, був Шарль Монтеск’є. Ці люди привели до того, що державний устрій ділиться на кілька гілок влади. Парламент у будь–якій країні — це законодавча гілка влади, Президент до неї не відноситься. Невже Президенту немає чим займатися, чому він втручається у внутрішні процедури іншої гілки влади?» — обурювався депутат від Блоку Литвина Олег Зарубінський.

І все ж юридичний бік справи очевидний: регламент треба ухвалити законом. Інакше епопея триватиме: Президент оскаржить і новий документ у Конституційному Суді. «Верховна Рада продемонструвала найгірше, що можна було продемонструвати, — зазначила в коментарі «УМ» народний депутат із групи «За Україну!» Ксенія Ляпіна. — Вони чудово розуміли, що нариваються на чергове рішення КС. Ітиме така гра: ми приймаємо Регламент, потім КС його розглядає, потім ми знову приймаємо. Це приклад того, як влада може ігнорувати закон. То чому ми потім дивуємося, що закони в Україні так нехтують?»

Стояв на порядку денному ще один важливий блок питань. За півтора місяця до президентських виборів Верховна Рада мала ухвалити зміни до виборчого законодавства. Вчора на порядку денному стояли проекти про державний реєстр виборців і зміни до закону про вибори Президента. До обіду парламент де–факто «завалив» проект про реєстр, а по обіді таким же чином узявся за проект виборчих змін.

Партія регіонів поводилася під час розгляду виборчих законопроектів по–школярськи. Спочатку «регіонали» висунули вимогу, аби при розгляді проекту про реєстр кожна поправка, запропонована до другого читання, голосувалася окремо. Відтак парламент розглядав поправки півтори години. З них було ухвалено лише три поправки. При цьому самі «регіонали» виступили спостерігачами і за поправки не голосували.

Закон ухвалили у другому читанні — 231 голосом. БЮТівець Сергій Подгорний, який представляв проект і весь цей час стояв на трибуні, поскаржився, що документ розбалансовано. «Регіонали» зустріли ці слова реготом. «Це зовсім не смішно, враховуючи, що більшість поправок, які комітет врахував, якраз були від Партії регіонів», — відбивався Подгорний. «Ну і що?» — почулося з сектору, де сидять «регіонали. Законопроект під кпини опозиціонерів пішов на третє читання. Вже й не згадаєш, коли закон у парламенті проходив «третє» сито...

Проект змін до закону про вибори Президента було вирішено розглядати у такому ж «постатейному» режимі. До обідньої перерви жодної поправки не ухвалили.

Незважаючи на негативний результат, Ксенія Ляпіна вважає, що законодавчий орган мусить працювати саме в такому форматі. «Не вистачало людей для ухвалення рішень. Нічого звинувачувати опозицію, якщо вона вимагає детального розгляду», — зазначила в коментарі «УМ» депутатка.

Учора Верховна Рада «завалила» також проект Бюджетного кодексу: за нову редакцію проголосувало 205 депутатів, за подолання вето Президента — 199. Більшість депутатів розкритикували кодекс за те, що він є передвиборчим трюком Тимошенко.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>