НОВИНИ ПЛЮС

02.12.2009

Нова–стара афганська стратегія Обами

Президент США Барак Обама після довгого зволікання визначився з подальшою стратегією дій в Афганістані. У неділю він обговорив з американським військовим командуванням план відправки додаткових військ до Афганістану, позавчора поінформував про прийняте рішення лідерів Великої Британії, Франції та Росії, а вчора виступив з офіційною заявою на цю тему. Барак Обама вже підписав указ про відправку до Афганістану додаткового військового контингенту чисельністю 30 тисяч військовослужбовців. На цей час кількість американських військовослужбовців у Афганістані становить 71 тисячу, а загальна кількість військ міжнародної коаліції — 107 тисяч. Одночасно з Обамою прем’єр–міністр Великої Британії Гордон Браун повідомив про підсилення 10–тисячного британського контингенту в цій країні додатковими 500 військовослужбовцями. Про готовність збільшити свій 3,5–тисячний контингент повідомив також глава МЗС Італії Франко Фраттіні.

Іран захопив британських яхтсменів

Елітна іранська гвардія Вартові ісламської революції підтвердила, що затримала п’ятьох британських яхтсменів за незаконний перетин іранського морського кордону. За інформацією британського МЗС, затримання яхти «Вольво–60», яка прямувала з Бахрейну до Дубаї, мало місце ще 25 вересня. Як припускає британське зовнішньополітичне відомство, британці могли збитися з курсу. Міністр закордонних справ Британії Девід Мілібенд висловив сподівання, що конфлікт буде залагоджений «швидко і без конфронтації аргументів».

Візи ЄС — це зайве для екс–югославів

Міністри внутрішніх справ та юстиції країн–членів ЄС на засіданні у Брюсселі затвердили документ, яким громадяни Сербії, Чорногорії та Македонії звільняються від обов’язку отримувати візи для подорожей до країн ЄС тривалістю не довше трь­ох місяців, за винятком Великої Британії та Ірландії. Відміна візового режиму стосується також Швейцарії та Норвегії, які не є членами ЄС, але входять до Шенгенської зони. Рішення набирає чинності з 19 грудня. Відміна візового режиму для громадян цих трьох країн не означає, що вони автоматично отримують право на роботу на території ЄС.

Колайдер встановлює рекорди

Учені з Європейського центру ядерних досліджень (ЦЕРН) повідомили, що великий адронний колайдер вийшов на такий рівень енергії зіштовхування елементарних частинок, якого досі ніхто в історії не досягав. «ВАК став сьогодні найбільшим у світі прискорювачем частинок енергії, прискорюючи протони в кожному пучку до енергії 1,18 тераелектронвольт», — сказано в заяві, поширеній позавчора ЦЕРН. Щоправда, один тераелектронвольт (TeВ) дорівнює рівню енергії, який виділяє комар у польо­ті. Але у випадку елементарних частинок це просто гігантські енергетичні рівні.

Метою ЦЕРН є досягнення максимальної потужності на рівні 7 ТеВ. Досі світовий рекорд потужності дорівнював 0,98 ТеВ і був встановлений 2001 року.

Визнання для Фіделя

Учора кубинський інформаційний портал Cubadebate.cu повідомив про акцію збору в інтернеті підписів на підтримку Фіделя Кастро як кандидата на здобуття Нобелівської премії миру за 2010 рік. Підписи можна висилати на адресу [email protected].

Акцію започаткувала «група громадян Аргентини». Водночас, як нагадує агенція «Франс пресс», «групи громадян» не наділені правом висування кандидатів на здобуття Нобеля. Це можуть робити лише парламентарії, міністри, лауреати попередніх років, академічні середовища та сам Нобелівський комітет.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>