Талановитий і дружній

Талановитий і дружній

30 листопада у Театрі ім. Франка зібралося стільки глядачів, ніби на прем’єру вистави року. Хоча того вечора ніякого шоу і філігранної гри мастаків сцени не передбачалося. Вечір присвячувався світлій пам’яті відомого драматурга Ярослава Стельмаха, якому в цей день виповнилося б 60 років. Посередині сцени на тлі зоряного неба висить портрет красивого чоловіка. Саме таким, ніжним і трішки саркастичним, Ярослава Стельмаха упродовж 10 років пам’ятають «франківці». Вистава «Кохання у стилі бароко, або Любов із неохоти» за його п’єсою щоразу закінчувалася аншлагом. Актор Олексій Богданович зіграв у ній Графа. «Я приятелював зі Славою. Це були неймовірні часи, проведені з прекрасною людиною. Ярослав приходив на всі репетиції. Ми, актори, часто перебрешемо текст, викручуємося на ходу. Він ніколи не підвищував голосу, ставився до нас з великою повагою. Бувало, підійде, візьме за руку і таким спокійним голосом промовить, дивлячись прямо у вічі: «Я тебе дуже прошу, зроби так і отак». Після цих слів ніхто не дозволяв собі халтурити», — згадує Богданович.

Рок–музика заради життя

Рок–музика заради життя

Напередодні Дня порозуміння з ВІЛ–позитивними людьми українські рок–музикан­ти влаштували аку­стичний концерт для хворих на СНІД пацієнтів Інституту інфекційних захворювань ім. Громашевського. Запалені свічки, переповнена зала й імпровізована сцена на тлі банера «SOS. Врятуй країну від СНІДу». У невеличкому приміщенні конференц–залу клініки при Лаврі зібралися українські рок–виконавці, журналісти, громадські діячі і люди, хворі на СНІД. На заклик організаторів заходу — Благочинної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть із ВІЛ» — відгукнулися колективи «С.К.А.Й.», «Крихітка», «Антитіла», DIGest, «Оксамита», «Гуашь».

Трагедія серця

Трагедія серця

Коли кажуть «Сербія», ми найчастіше згадуємо Милорада Павича і Еміра Кустуріцу — і це свідчить, що культура презентує країну краще за будь–які іміджеві програми. Коли кажуть Павич, уявляються кити або атланти, які тримають на носах, хвостах чи плечах геть злетілу з котушок Землю і одночасно небо літератури над нею. Коли читаєш, що Павич помер, чомусь у голові відображається картинка з «2012». Оце такі асоціації виникли в голові, коли в інтернеті з’явилися перші повідомлення, що на 81–му році життя в Белграді від інфаркту помер всесвітньо відомий письменник Милорад Павич.

Всі статті рубрики